Beste Bregje BoentjesMathilde Stein

Terug naar lijst
 

Beste Bregje Boentjes

Titel: Beste Bregje Boentjes
Auteur: Mathilde Stein
Uitgeverij: Lemniscaat, 2011
ISBN: 978 90 477 03457
Illustraties: Chuck Groenink

Terug naar lijst

Een brief speciaal voor jou

Ken jij dit gevoel ook? Het zit je even niet mee en je denkt: Was ik maar ergens anders! Of iemand anders! Soms verzin je zelfs een nieuwe wereld voor jezelf. Daarin geven je ouders je elke dag een cadeau. Je vrienden zijn het altijd met je eens en die belangrijke voetbalcoach heeft eindelijk door dat jij een topvoetballer bent.

Zo voelt Bregje zich ook in het prentenboek ‘Beste Bregje Boentjes’ van Mathilde Stein en Chuck Groenink. Ze vindt een brief op de deurmat, terwijl haar moeder van boven aan de trap roept dat ze moet opschieten met boodschappen doen. Een brief, speciaal voor haar! Dit is de redding uit haar leven vol karweitjes en een snauwerige moeder!

Wat zou jij doen als je een brief krijgt? Snel openscheuren? Bregje doet dat niet. Ze droomt over wat er in de brief staat: een circusdirecteur wil haar als artiest in zijn circus, de koningin schrijft dat ze haar dochter is, ruimtewezens willen dat ze hen leert zingen.

Die brieven zijn briljant! Wat vind je bijvoorbeeld van deze?

B.
Wow! We hebben je nu weken in de gaten gehouden, en we moeten het toegeven: je bent góéd. Alleen al zoals jij jezelf onzichtbaar kunt maken! Je moet jaren hebben geoefend om zo goed op het behang te kunnen lijken. En die truc van die schreeuw en de ‘moeder’, die heb je natuurlijk bedacht om geheime radioboodschappen te kunnen verzenden –slim! Petje af, B. Als echte meesterspion willen we je graag aan onze kant hebben. Je weet waar je ons kunt vinden. We verwachten je om twaalfhonderd uur precies, met de geheime code. Deze brief zal zichzelf nu vernietigen.
X, Y en Z

Wie wil er nou niet ontdekt worden als superdetective? En zeker als je in het echt alleen maar wordt afgesnauwd door je moeder, die wil dat je de ramen zeemt ofzo.

De illustraties van Chuck Groenink zijn heel sfeervol. Het zijn net schilderijen van vroeger. Dat komt door de kleuren: die zijn wat verlegen, dus niet schreeuwend fel zoals je nu vaak ziet. Maar het komt ook door wat je ziet: een stad met grachten. Nergens een auto of scooter, of een parkeermeter... De hal waar Bregje staat, kan ook makkelijk van vijftig jaar geleden zijn.

‘Beste Bregje Boentjes’ is een weemoedig en tijdloos prentenboek. Het had vroeger kunnen gebeuren. Of nu. Of over tien jaar misschien. Het maakt ook niet uit. Als Bregje maar weg mag dromen naar een andere tijd, een andere wereld.... En, wat denk je, maakt Bregje die brief uiteindelijk open?
‘Beste Bregje Boentjes’ won een Vlag en Wimpel van de Griffeljury.

Jennifer.

Wil je meer prentenboeken lezen van Mathilde Stein? Kijk dan hier.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.