Bert en Bart en de zoen van de zombieTjibbe Veldkamp

Terug naar lijst
 

Bert en Bart en de zoen van de zombie

Titel: Bert en Bart en de zoen van de zombie
Auteur: Tjibbe Veldkamp
Uitgeverij: Lemniscaat, 2012
ISBN: 978 90 477 0510 9
Illustraties: Kees de Boer

Terug naar lijst

 

Zombieplaag

Het zou zomaar een nieuwsartikel kunnen zijn: ‘Twee jongens bevrijden zich uit de klauwen van zombies.’ Heel veel zombies. Een heel zombieleger. Het denkbeeldige nieuws zou verder kunnen gaan als volgt: ‘Daarmee redden ze hun stripverzameling.’

Hûh?

De jonge helden Bert en Bart, bekend uit het Kinderboekenweekgeschenk 2011, ‘Bert en Bart redden de wereld’, nemen het opnieuw op tegen vreemde wezens. In het eerdere boek van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer ging het om aliens, nu zijn het – zombies. Bert en Bart en de zoen van de zombie’ opent met een scène die elke boekenliefhebber de koude rillingen over de rug doet lopen. Een vreemde man die zich dokter noemt, verbiedt Bert en Bart het lezen. Want:

‘Ik zie het al,’ zei hij. ‘Ik ben bang dat ik slecht nieuws voor u heb. Uw kinderen zijn lezertjes.’
‘Ze lezen graag zombiestrips,’ zei Viola. ‘Is dat erg dokter?’
‘Nou en of!’ zei dokter Dwangman. ‘Lezertjes hebben veel onsportieve hersendingetjes. Maar als iemand deze jongens kan helpen, ben ik het.’

De toon is gezet. Bert en Bart moeten vooral laten zien dat ze zin hebben in winnen. Waarin, dat maakt dokter Dwangman uiteindelijk niet veel uit. Als ze maar kampioenen worden. Net als hij, die beweert ‘gediplomeerd hersenperser en kampioen der wetenschap’ te zijn. Viola, moeder van de jongens, is zwaar onder de indruk. Ze helpt de dokter maar al te graag om ervoor te zorgen dat haar zoons nergens meer een stripboek kunnen vinden. Niet eens in de bibliotheek. Daar vinden Bert en Bart wel iets anders, namelijk het Zombiehandboek waarin heel gevaarlijke spreuken staan. Die kunnen een zombieplaag veroorzaken.

Het gaat de verkeerde kant op, vinden de jongens. Dokter Dwangman verhuist naar het huis van Bert en Bart. Ze zijn radeloos. Alsof dat nog niet erg genoeg is, vinden ze in hun kamer opeens ook een zombiemeisje, Zomba. Ze wil de jongens helpen. Op haar eigen manier: als ze iemand kust, wordt deze zelf een zombie. Bovendien liegt ze als de beste.

Niet te vertrouwen, maar toch vol van een soort goede wil, schiet Zomba Bert en Bart te hulp bij hun poging de verloren stripboeken terug te krijgen. Zomba geeft hen nieuwe moed. Zo dagen ze de dokter en hun moeder uit tot een wedstrijd die alleen rampzalig kan eindigen. Voor wie? Dat mag je zelf lezen. Want de manier waarop de wereld van de zombieplaag gered wordt, is te grappig om na te vertellen. Wel kan je gerust zijn: de stripboekverzameling van Bert en Bart wordt gered. Terloops worden de jongens ook nog sportief:

‘Bert,’ zei Bart. ‘Weet jij hoe wij onze stripverzameling en de mensheid nog kunnen redden?’
‘Jazeker,’ zei Bert. ‘Rennen!’

Elisa.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.