Berend StuntelJanna de Lathouder

Terug naar lijst
 

Berend Stuntel

Titel: Berend Stuntel
Auteur: Janna de Lathouder
Uitgeverij: Clavis, 2015
ISBN: 978 90 448 2625 8
Illustraties: Anne Schneider

Terug naar lijst

Stuntelaapje Berend

Soms denk je dat je alles goed kunt zien, terwijl dat niet zo is. Het kan dan helpen om een bril op te zetten.

De aap Berend uit het boek ‘Berend Stuntel’ woont samen met andere apen in de jungle. Iedere aap is wel ergens goed in. Berend wil heel graag ook iets goed kunnen. Maar steeds valt hij, of hij struikelt over een tak. En dat doet pijn! De andere apen lachen Berend uit als hij weer eens in het water valt. Ze noemen hem een ‘amateuraap’. Daarom trekt Berend er alleen op uit. Dan wordt hij tenminste niet uitgelachen.

Ook al lijkt het of Berend alleen is, hij heeft het idee dat hij achtervolgd wordt! Hij voelt dat iemand hem in de gaten houdt: ‘Dat is natuurlijk iemand die er als eerste bij wil zijn om hem uit te kunnen lachen als hij weer eens stuntelt’. Maar daar heeft Berend geen zin in. Zo snel als hij kan slingert hij van boom tot boom. Maar als hij bij de laatste tak is….grijpt hij net mis!

Berend doet zo z’n best om niet te vallen, dat het toch gebeurt. Daar ligt hij dan tussen de planten, hij is wéér gevallen. Berend wacht op het moment dat hij uitgelachen wordt. Maar dan hoort hij iets anders. Hij ziet een vrolijk en mooi meisjesaapje, Luna. Zij denkt dat Berend een bril nodig heeft. Samen slingeren ze verder en ze komen uit bij een doos met brillen. Ze vinden de perfecte bril voor Berend.

Met zijn hippe bril op gelooft Berend zijn eigen ogen niet! Hij rent, springt en vliegt in het rond…zonder te vallen! Hoe doet Berend dat, hij is van een Stomme Stuntelaap veranderd in een Stoere stuntaap! Dat willen de anderen apen ook. Snel zetten ze ook een bril op. Zouden zij nu ook knappe kunsten kunnen? Dat moet je zelf maar lezen…

De tekst van Janna de Lathouder is mooi doordat ze veel verschillende woorden gebruikt voor dingen die op elkaar lijken: ‘Hij doet z’n uiterste, opperste, allerbeste best om niet op te vallen, neer te kukelen of om te storten’. Verder is het verhaal origineel en grappig, een aap die een bril nodig heeft, dat hoor je niet zo vaak!

De tekeningen van Anne Schneider zijn grappig en vrolijk. Dat komt doordat de bruine slungelige armen en benen van de apen mooi uitkomen bij de groene jungle. De kleurrijke pagegaaien fleuren de tekening nog eens extra op. Daarnaast zijn de tekeningen grappig omdat er veel oogjes in het bos verstopt zijn.

Dus wil je een grappig en origineel boek lezen over een stoere stuntaap? Dan moet je ‘Berend Stuntel’ zeker een keer lezen!

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook ‘Zoevende zebra' van Jenni Desmond.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.