Bens bootPieter Koolwijk

Terug naar lijst
 

Bens boot

Titel: Bens boot
Auteur: Pieter Koolwijk
Uitgeverij: Lemniscaat, 2015
ISBN: 978 90 477 0115 6
Illustraties: Linde Faas

Terug naar lijst

Heb plezier!

‘Eigenlijk was Giel maar een heel gewone jongen. Zo eentje die je voorbij zou lopen zonder dat je het opmerkte.’

Zo begint ‘Bens boot’. Als je nu verwacht dat je een normaal boek over een normaal jongetje te lezen krijgt, heb je het mis. Ben, Giels broer, keek niet goed uit bij het oversteken. Dat je na je dood begraven wordt is niet heel bijzonder, maar in Bens geval toch wel… Zijn graf is namelijk achter in de tuin. Op het tuingraf staat een houten blauw-witte zeilboot. Giel vindt het fijn om zijn broer in de buurt te hebben, zodat hij af en toe gezellig bij hem kan zitten en tegen hem kan praten.

De buren denken daar anders over. De ene dag staan meneer en mevrouw Azijn voor de deur. Ze vinden het graf in de tuin vies. Een andere dag bellen mevrouw Oorwurm en haar man aan: ‘Dat graf moet weg!’ brulde haar man. ‘En wel meteen!’

Giels vader stookt de onrust in de buurt op door het huis en de tuin steeds absurder te versieren. Een uitkijktoren, een vreemde schutting die voor een groot deel onder de grond zit… Giel denkt dat zijn vader nu toch echt gek begint te worden (maar wel het goede soort gek). Als de politie en gemeente eraan te pas komen en Giel zich zorgen maakt, stelt zijn moeder hem gerust: ‘Je vader heeft een plan. Vertrouw daar maar op.’ Illustrator Linde Faas heeft alle stappen van het plan van Giels vader prachtig uitgebeeld. Haar kleurige tekeningen vormen een mooie aanvulling op een al even kleurrijk verhaal.

Met ‘Bens boot’ heeft Pieter Koolwijk een fantasievol, luchtig en grappig boek gemaakt, dat net als zijn boek ‘Vlo en Stiekel’ vol verrassingen zit. Dat is knap als je schrijft over de dood, wat juist een heel moeilijk onderwerp is! Op sommige momenten zit er zelfs zó veel fantasie in het verhaal, dat je bijna vergeet waar het eigenlijk om draait. Dat is wel jammer. Het zou mooi zijn om tussen de fratsen van Giels vader door meer te lezen over wat Ben voor Giel betekende. Hoe gingen de broers met elkaar om? Wat deden ze samen? Wat mist Giel het meest aan hem? Als zijn verdriet iets meer op de voorgrond zou staan, kun je beter met Giel meeleven.

Maar misschien heeft Pieter Koolwijk het verdriet en gemis wel bewust laten overschaduwen door humor en fantasie, want zoals Giels vader zegt: ‘Je mist je broer, daar mag je best verdrietig om zijn. Het betekent alleen niet dat je geen plezier mag hebben. (…) Integendeel! (…) We zijn het juist verplicht aan de doden om plezier te maken!’

Als ‘Heb plezier!’ de boodschap is die Pieter Koolwijk met ‘Bens boot’ wilde overbrengen, is hij daar prima in geslaagd!

Karine.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.