Ben zo terugSarah Weeks

Terug naar lijst
 

Ben zo terug

Titel: Ben zo terug
Auteur: Sarah Weeks
Uitgeverij: Lemniscaat, 2006
ISBN: 978 90 563 7809 7
Illustraties:

Terug naar lijst

Goed, warm, meer, en zo terug!

Als je even weggaat en je komt straks weer thuis, wat zeg je dan? Waarschijnlijk hetzelfde als Heidi: “Ben zo terug.” Door dat te zeggen verwacht je dat je vader of je moeder op je zit te wachten. Dat ze niet weggaan zonder jou. Dat doet Heidi ook. Alleen… haar moeder zal altijd op haar wachten. Ze heeft namelijk geen besef van tijd en komt nooit meer buiten. Schrijfster Sarah Weeks heeft met ‘Ben zo terug’ een onvergetelijk boek geschreven over een vergeten verleden.

Heidi is twaalf jaar. Heidi’s moeder is gehandicapt: ze heeft het verstand van een klein kind en praat ook zo. Heidi heeft een lijst met alle drieëntwintig woorden die haar moeder kent. Als lezer leer je die woordenschat langzaam kennen: ieder hoofdstuk heeft namelijk één van die woorden als titel. De meeste woorden zijn gewone woorden, zoals ‘goed’, ‘meer’ en ‘warm’, maar er is één woord dat alleen Heidi’s moeder zegt: ‘zof’.

Niemand weet wat ‘zof’ betekent. Heidi niet en Bernadette, die voor Heidi en haar moeder zorgt, ook niet. Omdat haar moeder niet kan praten, zit Heidi vol met onbeantwoorde vragen over haar verleden. Wie is haar vader, waar is de familie van haar moeder en… wie staat er op de foto’s die ze gevonden heeft? Heidi wil het weten en ze gaat op reis. Alleen, want Bernadette heeft straatvrees en is al jaren niet meer buiten geweest. Haar moeder kan ook niet mee. Zo begint Heidi’s ongewone avontuur.

‘“Zo terug, Heidi?” vroeg mama weer, terwijl ze haar hoofd optilde van het kussen en zwak naar me glimlachte. “Ja, mama,” antwoordde ik. Maar ik zou nooit meer terugkomen. In elk geval niet als dezelfde Heidi die ik die dag was.’

Heidi vertrekt naar Amerika. Ze moet vier dagen reizen naar Liberty. Daar gaat ze op zoek naar het woord ‘zof’. Maar ze komt hier nog veel meer over haar familie te weten. Op een rustige en ontroerende manier beschrijft Weeks de zoektocht van Heidi naar de waarheid over haar verleden. Het verhaal loopt lekker en voor je het weet heb je het boek uit. Als lezer wil je dat Heidi achter de waarheid komt. Je voelt je net als zij op sommige momenten van je stuk gebracht en verdrietig. Maar Heidi neemt niet alleen maar afscheid. ‘Ben zo terug’ is een prachtig boek over afscheid nemen én weer terugkomen!

Anne.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.