Beer is ziekBonny Becker

Terug naar lijst
 

Beer is ziek

Titel: Beer is ziek
Auteur: Bonny Becker
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren, 2012
ISBN: 978 90 8967 123 3
Illustraties: Kady MacDonald Denton

Terug naar lijst

Vriendschap door dik en dun

De Beer-boeken van Bonny Becker laten geweldig zien hoe je nou eigenlijk een goede vriend moet zijn. Het boek 'Beer is ziek' vertelt dat je er hard voor moet werken. Vriendschap is niet altijd perfect en soms moet je echt doorzetten. Beer kan af en toe ronduit humeurig zijn, maar Muis blijft bij hem en wordt ook niet boos.

Beer is in dit verhaal niet een beetje ziek. Nee, hij voelt zich zo beroerd dat hij zelf denkt dat hij nooit meer beter wordt.

Beer was ziek. Heel, heel erg ziek. Zijn ogen waren rood. Zijn neus was rood. Zijn keel voelde rauw en rasperig. Eigenlijk was Beer er tamelijk zeker van dat niemand ooit zo ziek was geweest als hij.

Zijn vriend Muis komt bij hem thuis om hem te verzorgen en beter te maken. Muis leest voor, zingt een vrolijk liedje en speelt de banjo. Hij doet alles wat Beer van hem vraagt.
Het wordt zelfs zo gek dat hij Beer naar bed moet brengen (de trap op) en dat Beer hem vraagt om zijn testament op te schrijven.

De tekst van het prentenboek loopt mooi door en is daardoor makkelijk om hardop voor te lezen. De illustraties van Kady MacDonald Denton zijn in zachte pasteltinten. Door deze kleuren en de vele details in de grote plaatjes die soms wel over twee bladzijden lopen is het ook een heerlijk kijkboek. Zoals de tekening waarbij Muis zijn zieke vriend Beer aan een vinger de trap op trekt. Of die waarop Beer enorm boos tegen Muis schreeuwt:

'HEB JIJ DAN GEEN FATSOEN?'

Beer gebruikt deftige woorden, zoals 'schandelijk' en 'dit is onmogelijk, ontoelaatbaar!'’ Deze dure woorden zorgen voor een glimlach op je gezicht. Maar vergeet vooral niet de illustraties goed te bekijken, want je kunt precies zien hoe Muis en Beer zich voelen. Of ze boos zijn, ziek of blij. De blijheid van Muis zie je bijvoorbeeld in de tekening waarop hij hoort dat Beer hem zijn rode rolschaatsen wil geven.

Er zijn heel veel prentenboeken over beren en daarom valt dit boek in eerste instantie niet op. De zachte kleuren van de omslag van 'Beer is ziek' zorgen er ook niet voor dat het boek je aandacht trekt. Begin maar te lezen, dan wordt dat vanzelf anders. De overdreven reacties van Beer en de goedbedoelde acties van Muis maken je steeds weer aan het lachen. Tekeningen en tekst vormen een ijzersterke combinatie, waardoor je meteen de andere delen uit de serie ook in je boekenkast wilt hebben.

Nog een mooi prentenboek over beren is 'Billie Beer doet boem!' van Tony Kenyon.

Jessica.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.