Beer is jarigBonny Becker

Terug naar lijst
 

Beer is jarig

Titel: Beer is jarig
Auteur: Bonny Becker
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren, 2013
ISBN: 978 90 896 7143 1
Illustraties: Kady MacDonald Denton

Terug naar lijst

Feestmuizenissen

‘Wisj,wisj, Beer stofte de planken af . Zwoesj! Zwoesj!  Beer veegde de vloer. Beer had het namelijk heel, heel erg druk op zijn verjaardag.’ Maar dat was niet omdat hij zijn feestje wilde voorbereiden. Beer wilde namelijk helemaal niet jarig zijn. Wie wil er nou niet jarig zijn! Dat snapte muis ook niet. Dus nodigde hij zichzelf maar uit.

‘Geklop-klop-klopt…’ Muis zwaaide met een uitnodiging. Maar wat deed Beer? Zwoesj, zwoesj, veegde hij Muis de deur uit.

Muis zette door, hij wilde hoe dan ook een feestje, muizenklein of berengroot. Hij belde nogmaals aan. Dit keer als bezorger van drie rode hartenballonnen. Ook nu trapte Beer er niet in.‘Ik hou niet van ballonnen en ik hou niet van feestjes.’

‘Swosj! Swosj! Beer waste af. Ding- Dong.’ Je raad het al: Muis voor de deur, nu  met een rode envelop. ‘Beer schreeuwde:  Ik hou niet van verjaardagskaarten en ballonnen, NIET van FEESTJES! En niet van verjaardagstaart!!’

Denk maar niet dat Muis zich hier iets van aan trok. Hij had namelijk nog veel meer ideeën om het verjaardagfeestje samen met Beer te vieren.

‘Skwidzjie! Skwidzije! Beer poetste de klok’. Nu maakte muis zijn opwachting als Kerstman. Hoe verzon hij het! Nadat Beer Muis weer de deur had uitgezet, hield hij even op met poetsen. Hij dacht eraan dat nog niemand hem een cadeautje had gegeven.  

‘Slop! Slop! Slop! Beer dweilde de gang. Geklop-klop-klopt.’ Er stond een groot cadeau voor de deur. Muis was in geen velden of wegen te bekennen. Van wie was deze doos? Wel of niet openmaken? Beer werd heel nieuwsgierig. En jij?

‘Beer is jarig’ is een onroerend verhaal over vriendschap en eenzaamheid, over iets voor een ander overhebben. Beer is ook wel zielig, hij heeft nog nooit van iemand een cadeautje gehad. Toch is ‘Beer is jarig’ absoluut geen treurig verhaal. Bonny Becker heeft grappige woorden bedacht voor alle karweitjes waar Beer mee bezig is: Slop,slop, slop als hij de vloer aan het dweilen is, swosj, swosj tijdens het afwassen, skwidzije, skwidzije bij het poetsen van de klok en zwoesj zwoesj als hij de vloer veegt. 

Ook de prenten zijn humoristisch getekend door Kady MacDonald Denton. Simpele en eenvoudige tekeningen waar alles opstaat om het verhaal compleet te maken. Op veel tekeningen staat hetzelfde en er is weinig kleur gebruikt. Juist daardoor komt het verhaal tot leven.

De kaft van het boek lijkt op het eerste gezicht een beetje saai en oubollig. Ook de titel is gewoontjes en roept een reactie op van: ‘alweer zo’n boek’. Wacht maar tot je het boek open slaat en je hebt je eigen leesfeestje!

Bonny Becker en Kady MacDonald Denton hebben samen nog meer fijne prentenboeken over Beer en Muis gemaakt; kijk maar eens naar Beer is ziek en Bedtijd voor Beer.

Paula.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.