Beer of geen beer (we gaan het zien)Karl Newson

Terug naar lijst
 

Beer of geen beer (we gaan het zien)

Titel: Beer of geen beer (we gaan het zien)
Auteur: Karl Newson
Uitgeverij: Gottmer, 2018
ISBN: 9 7890 2576 931 4
Illustraties: Anushka Allepuz

Terug naar lijst

We gaan het zien…

Hoe raar is het als je op een dag niet meer weet wie je bent? Het overkomt Beer tijdens zijn winterslaap.

Het is niet de bedoeling dat Beer wakker wordt midden in de winter, maar toch gebeurt het. Hij is dan ook een beetje de kluts kwijt en vraagt zich af wat voor dier hij is. Hij gaat op zoek naar zichzelf. Zou hij een vogel zijn of een eland? Een sierlijke vos of een klimmende eekhoorn? Beer probeert de andere dieren na te doen in ‘Beer of geen beer (we gaan het zien)’.

De rijmende tekst die zich herhaalt van Karl Newson heeft zo’n mooi ritme dat je hem hardop wilt lezen. Bette Westera heeft het prachtig vertaald met een eigen twist. Ze husselt woorden en zinnen door elkaar, zodat het elke keer net anders is. Het begint met:

‘Wat ben ik ook weer?
zei de beer op een keer.
Hij wist het niet meer.’

En na een paar pagina’s komt:

‘Ik weet het niet meer.
Wat was ik ook weer?
Misschien toch een beer?’

Je blijft benieuwd of Beer erachter komt wat hij is. Dat komt ook omdat hij steeds zegt: ‘We gaan het zien…’

En wát je ziet is heel grappig. Want Beer probeert met zijn bolle lijf te vliegen als de vogels, gras te eten met eland, achter vos aan te dansen en te klimmen als eekhoorn. Maar hij merkt dat hij dat allemaal niet kan of leuk vindt en voelt zich steeds ongelukkiger worden. Dat zie je in de beelden van Anuska Allepuz. De mond van Beer verandert van een blije glimlach in een verbaasd streepje om daarna een beetje verdrietig naar beneden te hangen. Het weer verandert mee met hoe Beer zich voelt. Er beginnen sneeuwvlokken te vallen en op een gegeven moment sjokt Beer met hangende schouders in een sneeuwstorm. Je voelt gewoon hoe moe en radeloos Beer is in de kou.

‘Beer of geen beer’ is een groot vierkant prentenboek met paginagrote krijttekeningen in zachte kleuren. Net als in haar vorige prentenboek Die peer is voor mij!trekt Anuska Allepuz je met haar illustraties het verhaal in. Als Beer zich op een gegeven moment vastklemt aan een boom in een poging eekhoorn na te doen, krijg je bijna zelf last van hoogtevrees. De mooie ronde letters passen goed bij de vormen van Beer. Bovendien staat de tekst precies op de juiste plek op de pagina, zodat de woorden je naar het beeld laten kijken. Het ritmische rijm, vol grapjes, maakt dat je het telkens opnieuw wilt lezen. Bijvoorbeeld ‘Ik proef een hapje gras – niks an. Dat iemand zoiets eten kan!’ of ‘Buiten was het hondenweer. Heel verwarrend voor een beer.’

De vraag is natuurlijk of Beer uiteindelijk ontdekt wie hij is.

Loes.

Leestip: In het prentenboek ‘Kikker is kikker’ gaat Kikker ook op zoek naar zichzelf.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.