Beer & Konijn - een onverwachte vriendschapJulian Gough

Terug naar lijst
 

Beer & Konijn - een onverwachte vriendschap

Titel: Beer & Konijn - een onverwachte vriendschap
Auteur: Julian Gough
Uitgeverij: Kluitman, 2017
ISBN: 978 90 206 8211 3
Illustraties: Jim Field

Terug naar lijst

Sneeuwpoppen zorgen voor vriendschap

Soms moet je even wennen aan iemand die je nog niet zo goed kent. Wanneer je langer met die persoon omgaat, leer je diegene echt kennen. Zo kan een vriendschap ontstaan.

In ‘Beer en Konijn, een onverwachte vriendschap’, schrikt Beer midden in de nacht wakker. Er is net een dief in haar grot geweest. Snel gaat Beer naar buiten, maar de dief is al ontsnapt. Als ze buiten komt is er een sneeuwstorm. Beer komt erachter dat ze te vroeg wakker is geworden uit haar winterslaap, want het is nog helemaal geen lente. Gelukkig maakt Beer er geen probleem van. Ze heeft altijd al een sneeuwpop willen maken.

Beer begint aan het rollen van een grote sneeuwbal wanneer ze Konijn ontmoet. Hij vindt Beer niet zo slim. Ze heeft nog nooit van zwaartekracht of een lawine gehoord. Konijn weet Beer te vertellen dat ze geen eten heeft, omdat hij dat net uit haar grot heeft gestolen. Konijn geeft Beer een slappe, oude wortel om te eten. Beer gaat vrolijk verder met het maken van haar sneeuwpop. Terwijl Konijn in zijn hol het gestolen eten oppeuzelt, hoort hij Beer vrolijk zingen. Hij bedenkt zich; een sneeuwpop maken is eigenlijk best leuk. Dus gaat hij zelf ook aan de slag.

Maar dan verschijnt Wolf achter de rug van Konijn. Beer rolt verschillende grote sneeuwballen de berg af richting Wolf. Zo weet Beer de sluwe Wolf af te leiden waardoor Konijn kan ontsnappen.

De tekst van Julian Gough is soms best direct en springt van de hak op de tak. Zo verdwijnt Wolf ineens. Maar de tekst laat je ook nadenken over vriendschap:

 ”Beer”, vroeg Konijn, “waarom heb je me gered terwijl ik zo gemeen tegen je was?” “Omdat je me een wortel gaf”, antwoordde Beer. “Maar dat was een oude, zwarte, slappe wortel”, zei Konijn. “Het is het gebaar dat telt”, zei Beer. Konijn bloosde en rende weg.

Je komt erachter dat het boek niet zomaar een grappig verhaal vertelt. Het gaat over wat vrienden zijn kan betekenen.

De illustraties beslaan de hele pagina en zijn gemaakt door Jim Field. Het is knap hoe hij Konijn en Beer verschillende gezichtsuitdrukkingen geeft. Door de ogen en mond op een bepaalde manier te tekenen kun je zien hoe de dieren zich voelen. Door de ronde vormen ziet Beer er vriendelijk uit, Konijn komt door de hoekige vormen wat onaardiger over. Er is weinig kleur gebruikt in de tekeningen, alleen zwart, wit, grijs en helder blauw. Deze laatste kleur past goed bij de koude temperaturen waarin het verhaal zich afspeelt. Ondanks dat, is het een hartverwarmend verhaal!

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook De reis van Raaf en Papegaaivan Li Lefubure.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.