Bedtijd voor beerBonny Becker

Terug naar lijst
 

Bedtijd voor beer

Titel: Bedtijd voor beer
Auteur: Bonny Becker
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren, 2010
ISBN: 978 90 896 7089 2
Illustraties: Kady MacDonald Denton

Terug naar lijst

Ik zag twee beren…

Prentenboeken over beren zijn populair. Denk aan de verhalen van Kleine Beer en Grote Beer. Of over Meneer Beer, die niet kan slapen door het gesnurk van Mevrouw Beer. Daar kunnen we nu nog twee titels bijvoegen: ‘Bedtijd voor Beer’ en ‘Beer houdt een zomerpicknick’. Ik zag twee beren…

Alles moest in orde zijn als Beer naar bed ging.
Zijn glaasje water moest precies op de goede plaats op zijn nachtkastje staan.
Zijn slaapmuts moest prettig op zijn hoofd zitten.

Zijn lievelingskussen moest lekker zijn opgeschud.
Maar bovenal: het moest stil zijn – muisstil.

De rust van Beer wordt flink verstoord door zijn logee. Als Muis zijn tanden poetst, dan maakt dat lawaai – Borstel, borstel, borstel. En zelfs bij het aantrekken van zijn pyjama, moet Muis geluid maken. Beer wordt er helemaal gek van. Als alles eindelijk stil is, wordt Beer met een schrik wakker. Hij hoorde weer iets. Maar Muis ligt te slapen. Wat kan het zijn?

In ‘Bedtijd voor Beer’ wordt er in de tekst ook leuk gespeeld met harde en zachte geluiden. Als Muis bijvoorbeeld iets fluistert, dan staat dat in kleinere letters dan de rest van de tekst. En klinkt het geluid heel hard, dan staat dat er zo groot, dat het bijna niet op de pagina past.

In ‘Beer houdt een zomerpicknick’ nodigt Beer zijn vrienden Varken, Eekhoorn, Egel en Kip uit voor een picknick op het water. Op een vlot varen ze naar het midden van het meer, naar een stil plekje. Net als ze lekker willen eten, worden ze opgeschrikt door een luid gekwaak. Het vlot is omringd door kwakende kikkers die graag mee willen doen met de picknick. Maar Beer en zijn vrienden willen rust en dus varen ze door naar een ander plekje op het water. Dan gebeurt er iets waardoor ze de kikkers opeens hard nodig hebben.

‘We moeten wachten totdat we gered worden,’ zegt Kip.
‘Dat kan uren duren,’ zucht Eekhoorn.
‘Misschien wel dagen,’ mompelt Varken. ‘En wat moeten we dan eten?’

De beren uit deze twee prentenboeken zijn niet één en dezelfde beer. In ‘Bedtijd voor Beer’ is Beer humeurig en netjes. Beer uit ‘Beer houdt een zomerpicknick’ is juist vrolijk. Dit is goed te zien aan de illustraties. De Beer uit ‘Bedtijd voor Beer’ is nors getekend, met een bril op. Hij kijkt naar Muis met een blik van een strenge schoolmeester. De andere Beer is getekend met een grote glimlach. Maar de twee beren hebben wel wat gemeen met elkaar. Ze houden allebei niet van lawaai! En ze hebben allebei iets in hun omgeving, waar ze niet zonder kunnen: vriendschap.

Mirjam.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.