Bas en Daan graven een gatMac Barnett

Terug naar lijst
 

Bas en Daan graven een gat

Titel: Bas en Daan graven een gat
Auteur: Mac Barnett
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren, 2015
ISBN: 978 90 896 7181 3
Illustraties: Jon Klassen

Terug naar lijst

Bas en Daan graven door tot ze een wonder vinden

Op maandag graven Bas en Daan een gat. ‘Hoe diep zullen we graven?’ vraagt Bas. ‘We graven door tot we iets heel bijzonders vinden,’ zegt Daan. En dus graven ze door, en door, en door, want iets bijzonders is natuurlijk niet zomaar gevonden.

Ze graven naar beneden, naar links en naar rechts. Gelukkig hebben ze chocolademelk en wat koekjes bij zich, want van zo hard werken krijgen je wel trek. Daarna werken de jongens weer door. Ze graven en ze graven. ‘Ik heb nog een idee,’ zegt Daan. ‘Laten we ieder een andere kant op gaan.’ ‘Echt? ‘Zegt Bas. ‘Een stukje maar, zegt Daan. Dan hebben we meer kans.‘  En zo graven de jongens verder, maar iets bijzonders vinden ze niet.

Na een tijdje gaat Bas zitten. ‘Daan,’ zegt hij. ‘Ik ben moe. Ik kan niet meer.’ ‘Ik ben ook moe,’ zegt Daan. ‘Laten we even uitrusten.’ Bas en Daan vallen in slaap. En dan vallen Bas en Daan omlaag. Ze vallen, en vallen, en vallen, tot ze neerploffen op het zachte gras. ‘Nou,’ zegt Bas. ‘Nou,’ zegt Daan. ‘Dat is best heel bijzonder.’

Bijzonder is het zeker, maar dat ze tussendoor dichtbij nog meer bijzondere verrassingen zijn geweest dat kan alleen jij weten, want de illustraties maken het verhaal compleet. Op de prenten kan je zien dat Bas en Daan langs mooie schatten graven, maar er telkens omheen gaan. Het onverwachte, verrassende en grappige einde is de kers op de taart.

Slechts weinig woorden zijn nodig voor een bijzonder grappig verhaal, dat blijkt wel uit ‘Bas en Daan graven een gat.’ Wie van droge humor houdt, wil dit boek zeker lezen. De tekst van Mac Barnett is simpel, sober en grappig. Barnett vertelt een groot avontuur, waarbij de illustraties een belangrijke aanvulling zijn; het één kan niet zonder het ander en dat maakt dit een heel uniek boek. De illustraties, getekend door Jon Klassen, die met dit boek, heel verdiend, de Zilveren Palet won, geven het boek haar verhaal. Een verhaal dat geeft ruimte voor een heleboel fantasie. Voor de lezer die gek is op illustraties met bijzondere verrassingen en ontdekkingen is dit boek een groot genot, want er zitten veel grapjes in de platen en er is een boel te ontdekken.

Bregje.

Hou je van stoere, grappige prentenboeken? Lees dan ook ‘Kom uit die Kraan!!’ van Tjibbe Veldkamp.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.