Baron 1898Jacques Vriens

Terug naar lijst
 

Baron 1898

Titel: Baron 1898
Auteur: Jacques Vriens
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf, 2015
ISBN: 978 90 003 4470 3
Illustraties:

Terug naar lijst

Samen met Witte Wieven de afgrond in

Heb jij al in de nieuwste attractie van de Efteling gezeten? De baron 1898 is een van de spannendste attracties op dit moment: je stort met een karretje 37,5 meter naar beneden! Maar wist je ook dat er een boek is geschreven over deze achtbaan? Jacques Vriens schreef het boek ‘Baron 1898’ en het is net zo spannend als de achtbaan zelf!

Het verhaal begint allemaal in een klein dorpje gelegen aan de Zompige Heide: een gevaarlijk moerasgebied. Jochems vader heeft daar een herberg en samen met zijn goede vriendin Doortje helpt Jochem zijn vader en opa om de reizigers op te vangen. Op een dag in 1893 komt een heel bijzondere reiziger in de herberg overnachten. De reiziger, Gustav genaamd, blijkt een echte ontdekkingsreiziger onderweg naar Zuid-Amerika. Gustav prijst Jochems nieuwsgierigheid en overtuigt hem om later ook de wereld te ontdekken. Maar wanneer Jochem Gustav door de Zompige Heide begeleidt, gebeurt er iets vreemds met de reiziger. Hij gaat de gevaarlijke en beruchte Heksenbult in en komt terug als een heel ander mens:

Daarna blijft hij een hele tijd voor de Heksenbult zitten. Hij ziet doodsbleek, zijn handen trillen en hij staart verdwaasd voor zich uit. [...] Hij staat op en begint te lachen, heel hard, op het hysterische af. Eens zal hij hier terugkeren en het goud naar boven halen.

Vier jaar later komt er opnieuw een vreemde reiziger naar het dorp. Jochem en Doortje zijn ervan overtuigd dat het Gustav is, maar de reiziger doet alsof hij hen niet kent en noemt zichzelf Baron Hooghmoed. De Baron heeft de Zompige Heide gekocht en wil er een goudmijn bouwen. Ondanks alle spookverhalen over de Witte Wieven, zet de Baron alles op alles om het geliefde goud te vinden. Dit zorgt voor veel onrust in het dorp en zet ook de relatie tussen Jochem en Doortje op het spel.

‘Baron 1898’ van Jacques Vriens is een verhaal over hebzucht, trots en vriendschap. De Baron is blind voor alles om zich heen en geeft alleen nog maar om goud. Dit heeft invloed op Jochem en Doortje die door de Baron de kans krijgen op een betere toekomst, maar daardoor uit het oog verliezen wat echt belangrijk is. De spookverhalen maken het verhaal extra mysterieus. Het blijft het hele verhaal onduidelijk of ze echt waar zijn. De spannendste stukken, die zich afspelen onder de geheimzinnige Heksenbult, zijn op zwart papier gedrukt. Hierdoor lijkt het net alsof je je onder de grond bevindt! Zijn de spookverhalen waar? Zal de Baron ooit goud vinden? En wat betekent dit allemaal voor Jochem en Doortje? Lees het allemaal in ‘Baron 1898’ en ga vooral snel een kijkje nemen in de Efteling!

Eva.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.