Bang voor de wolfVéronique Caplain

Terug naar lijst
 

Bang voor de wolf

Titel: Bang voor de wolf
Auteur: Véronique Caplain
Uitgeverij: Clavis, 2016
ISBN: 978 90 448 2662 3
Illustraties: Grégoire Mabire

Terug naar lijst

Het is maar een verhaaltje

Ben je wel eens zo bang geworden van een verhaal dat het net was alsof je de gebeurtenissen zélf beleefde? Papa geit en zijn twee kleintjes wel!

Op de kaft van ‘Bang voor de wolf’ staat een heerlijk herkenbaar beeld. Een vader leest een boek voor en zijn twee kinderen zitten tegen hem aangekropen. Genieten, natuurlijk! Het ziet er knus en zorgeloos uit. Maar kijk eens goed: welk boek leest papa voor? Een wolvenkop met griezelige gele ogen staart je aan. ‘Wolf’ staat erboven. In ‘Bang voor de wolf’ leest papa geit een verhaal voor over een hongerige wolf:

Het is winter. Buiten is het vreselijk koud. De wolf is op jacht in het bos.
Hij heeft al dagen en dagen niets meer gegeten.
Hij heeft honger, zo’n honger dat hij staat te klappertanden. KLAK! KLAK!

En wat horen de geitjes terwijl ze dat lezen?

KLAK KLAK

Het zal toch niet?! Maar gelukkig: het was het kapotte luik van het raam dat klapperde. Papa leest verder:

De mensen in het dorp zijn bang,
zo bang dat ze hun deur twee keer op slot doen.
KLIK! KLAK!

Je raadt zeker al wat de geitjes op dat moment horen?

KLIK KLAK

Brrr! En dit is nog maar het begin. Het wordt steeds enger! Het voorleesboek krijgt hen steeds meer in zijn greep. Als dolle geitjes stormen ze het huis door, op wolvenjacht. Papa is net zo bang als de twee kleintjes. Ze weten het zeker: er is een wolf! Voel jij de spanning ook? Hoor jij misschien ook al geluiden in huis?

Véronique Caplain heeft met ‘Bang voor de wolf’ een origineel boek geschreven. Eigenlijk lees je twee verhalen: het verhaal van de hongerige wolf, en het verhaal van de bange geitjes. Hiermee laat de schrijfster mooi zien wat een goed geschreven boek met je kan doen. Je kunt écht bang worden (of juist bedroefd, blij, boos…) terwijl je gewoon op een zachte stoel tegen je voorlezende vader zit aangekropen. 'Bang voor de wolf' is heel wat enger dan de meeste prentenboeken. Maar voor stoere geitjes (en kinderen, natuurlijk!) is het een geweldig voorleesverhaal. Lekker griezelen!

De kleurrijke illustraties van Grégoire Mabire nemen vaak een hele of zelfs twee pagina’s in beslag. De tekeningen passen perfect bij het verhaal. Vooral de gezichtsuitdrukkingen en lichaamshoudingen van de geitjes zorgen ervoor dat je nóg meer het verhaal in wordt gezogen. De angst is van hun snuitjes af te lezen als ze zich bibberend achter een kussen verstoppen of zich verschuilen achter papa geit.

Benieuwd hoe het afloopt? Worden de geitjes opgepeuzeld door een wolf of..? Druk je papa, mama of andere voorlezer gauw dit prentenboek in zijn of haar handen. Kruip dicht tegen elkaar aan en griezel mee met de geitjes! Maar onthoud:

Het is maar een verhaaltje. Niet meer dan een verhaaltje.

Karine.

Leestip: De geitjes zijn niet de enigen die bang zijn voor wolven. Ook Konijn in ‘Gebruik je fantasie' is bang om in een wolvenmaag te belanden!

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.