Bang MannetjeMathilde Stein

Terug naar lijst
 

Bang Mannetje

Titel: Bang Mannetje
Auteur: Mathilde Stein
Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 978 90 563 7715 1
Illustraties: Mies van Hout

Terug naar lijst

Bang Mannetje hoeft niet meer bang te zijn

Ben jij ook wel eens bang? Kijk jij ’s avonds voor je gaat slapen nog even onder je bed? Ben je bang voor enge monsters en grote spinnen, of ben je bang dat iemand jou raar vindt? Misschien kan de Toverboom jou helpen! Bang Mannetje leest in de Gouden Gids dat deze boom hulp aan Bange Mannetjes geeft en, zo staat er, ‘Succes gegarandeerd.’ ‘Dat moest ik maar doen, dacht Bang Mannetje. En hij belde voor een afspraak.’

Bang Mannetje is altijd bang. Hij durft niks te zeggen als iemand voordringt. Hij is bang dat hij wordt uitgelachen als hij zijn lievelingsbloemenbroek aantrekt en als hij ’s nachts een raar geluid hoort, denkt hij meteen dat er een spook onder zijn bed zit. Bang Mannetje is er klaar mee. ‘Ik zou zo graag wat minder bang willen zijn.’ Het boek ‘Bang Mannetje’ neemt je mee in een spannend verhaal waarin Bang Mannetje leert dat hij niet meer bang hoeft te zijn.

De dag nadat Bang Mannetje heeft gebeld, gaat hij op weg naar het Wilde Woeste Woud, want daar woont de toverboom. ‘Ik sta in een wild woest woud vol wilde woeste wezens, maar die doen niets, dus je hoeft niet bang te zijn.’ Als Bang Mannetje op pad gaat naar de Toverboom is hij blij dat de boom van tevoren heeft gewaarschuwd dat hij niet bang hoeft te zijn, want je schrikt je toch rot wanneer je zomaar een allerverschrikkelijkste draak, een grote spin of een heks tegenkomt? Het wordt een flinke tocht vol gevaren. De draak spuwt vuur en de spin hangt hem op. De toverkol zit vol vieze kakkerlakken en kikkers. Maar hoe eng ze er ook uitzien, ze blijken uiteindelijk best wel vriendelijk.

Bij het derde zwevende geraamte gaat Bang Mannetje linksaf en dan komt hij eindelijk aan bij de toverboom. Hij vertelt de boom dat hij graag een Minder Bang Mannetje zou willen zijn. De boom knikte. ‘Dat,’ zei hij plechtig, ‘is dan bij deze gebeurd. Je bent nu zelfs een Best Wel Dapper Mannetje.’

Het boek is door Mathilde Stein in duidelijke en begrijpelijke taal geschreven. Naast de goede boodschap is ‘Bang Mannetje’ een erg leuk verhaal. Het neemt je mee op een spannende ontdekkingsreis, waarin Bang Mannetje leert dat zijn zorgen niet nodig zijn. Bang Mannetje mag zijn wie hij wil zijn en ook voor spoken onder zijn bed hoeft hij niet bang te zijn. Het boek is prachtig geïllustreerd, wat het verhaal nog levendiger maakt. De tekeningen zijn heel kleurrijk, en hoewel de toverkol en spin reuze spannend zijn, hebben ze ook iets vriendelijks. Dat is precies wat het verhaal wil vertellen, dat niet alles is wat het lijkt.

Bregje.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.