Bang geborenKevin Brooks

Terug naar lijst
 

Bang geboren

Titel: Bang geboren
Auteur: Kevin Brooks
Uitgeverij: De Harmonie, 2017
ISBN: 978 94 6336 0258
Illustraties:

Terug naar lijst

Doods- en doodsbang door het donker

Ik ben nu tot aan de gang gekomen. Jas, mutsen, laarzen, handschoenen…
Het koude zweet loopt over mijn rug. (…)
Mijn hart bonkt. Ik beef, ik bibber. Ik ben misselijk. Elke vezel in mijn lijf gilt dat ik moet omkeren en vluchten.

Zo begint ‘Bang geboren’, het verhaal van Elliot. Elliot is doodsbang voor zo ongeveer alles en iedereen, behalve voor zijn moeder, zijn tante en de dokter die hem al vanaf zijn geboorte kent. Alle andere mensen zijn ‘aapsels’. Elliot komt zelden buiten. Dankzij pillen is zijn angst iets beter te verdragen. Door een vergissing van de apotheek zijn Elliots pillen echter bijna op. Zijn tante gaat erop uit om nieuwe te halen. Wanneer zij maar niet komt opdagen, gaat Elliots moeder haar zoeken. Als vervolgens zijn moeder ook maar niet terugkomt en ze haar telefoon niet opneemt, zit er maar één ding op: hij moet haar gaan zoeken. Aangemoedigd door zijn overleden tweelingzusje Ellamay – alleen Elliot kan met haar praten – waagt hij zich naar buiten, dwars door de sneeuwstorm die door het land raast. Hoe bang hij ook is.

Ze is ergens daarbuiten, zegt Ellamay zacht.
Ik kijk omhoog naar de lucht en zie niets dan witte duisternis.
Ze heeft je nodig.
‘Hou mijn hand vast,’ fluister ik.

Terwijl Elliot thuis nog steeds moed staat te verzamelen in de gang, voert schrijver Kevin Brooks de lezer mee naar twee mannen, Dake en Jenner. Vanuit een auto houden zij een huis in de gaten – verkleed als kerstman. Als lezer voel je aan alles dat deze twee ‘kerstmannen’ weinig goeds in de zin hebben. Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat Dake en Jenner gaan inbreken in het huis van Elliots tante… het huis waar Elliot naar op weg is, in de hoop daar zijn verdwenen tante Shirley en zijn moeder te vinden. Je hart breekt als je beseft dat de doodsbange Elliot onderweg is naar iets om daadwerkelijk doods- en doodsbang voor te zijn – en hij komt stap voor stap dichterbij. Ondertussen is zijn allerlaatste pil bijna uitgewerkt… Brooks voert de spanning heel knap op. Alle angsten en gedachten van Elliot – over kerstmanrood en de schaduwen die hij in zijn sneeuwbol ziet – lijken hem al die jaren zonder het te weten voorbereid te hebben op dit ene beslissende moment: een doodsbange, wereldvreemde jongen oog in oog met twee slechteriken met pistolen – dat kan niet goed aflopen. Of is Elliot misschien wel de enige die zijn moeder en tante kan redden?

Dat moet je zelf ontdekken in deze spannende, duistere jeugdroman. Vanaf de eerste zin pakt Brooks je beet en neemt hij je mee, het hoofd van Elliot in. Ook al begrijp je hem als lezer niet altijd en weet je evenmin zeker of alles en iedereen die hij onderweg tegenkomt echt is, je voelt dat zijn angsten levensecht en levensgroot zijn. Mooi en bijzonder is zijn band met Ellamay, zijn tweelingzusje dat na hun geboorte overleed. Voor Elliot is zij echter springlevend. Zij moedigt hem aan verder te lopen, op zoek naar hun moeder, dwars door de angst. Vanaf de eerste bladzijde kun je niet anders dan Elliot volgen, de sneeuwstorm in, want je wilt dat het goed komt – dat zelfs in een doodsbang hart onverwachte moed kan schuilen.

Eefje.

Leestip: Nog zo’n bijzonder boek over een hoofdpersoon die ondanks zijn angsten en problemen op onderzoek gaat om iemand te redden is ‘Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht’ van Mark Haddon.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.