Balotje en het paardYvonne Jagtenberg

Terug naar lijst
 

Balotje en het paard

Titel: Balotje en het paard
Auteur: Yvonne Jagtenberg
Uitgeverij: Leopold, 2005
ISBN: 978 90 258 4599 5
Illustraties:

Terug naar lijst

Wie is jouw beste vriend?

De meeste kinderen hebben één beste vriend. Iemand uit de straat of een klasgenoot. Je kunt alles vertellen aan die vriend en speelt vaak met elkaar. Je voetbalt bijvoorbeeld allebei en alleen die vriend kent je geheimen. Maar soms is je beste vriend geen kind maar een dier.

In het kleurrijke prentenboek ‘Balotje en het paard’, brengt Balotje elke dag een appeltje naar een paard. Het paard is haar vriend. Ze geeft hem een kusje op zijn neus. Balotje denkt dat het paard zich verveelt. Hij staat dag in dag uit in de wei. Ze klimt op zijn rug en neemt hem mee op reis. Balotje wijst de weg, want het paard weet niet waar hij heen moet gaan. Wanneer Balotje terug wil rijden, luistert het paard niet. Hij loopt zomaar de andere kant op. Zo beleven Balotje en het paard een spannende middag. Maar als de zon onder gaat, wil Balotje echt naar huis, naar papa en mama.

De tekeningen van Yvonne Jagtenberg zijn krachtig van kleur. Zo heeft Balotje knalrood haar en grote ogen die de wereld in kijken. Kleine veranderingen geven haar verschillende gezichtsuitdrukkingen. Erg mooi zijn de kleuren van de ondergaande zon. Jagtenberg heeft nog twee boeken geschreven over het eigenzinnige meisje Balotje: ‘Balotje en de baby’ en ‘Balotje en de beren’.

Een ander prentenboek, ‘Mijn schaduw en ik’, gaat over een jongen met een heel andere beste vriend: zijn schaduw. Die is altijd bij hem, ook als hij hem niet kan zien. De Vlaamse schrijver Pieter van Oudheusden schrijft vlot. De schaduw gaat ’s nachts op pad en doet dan waar hij zelf zin in heeft. Hij reist de hele wereld rond.

Isabelle Vandenabeele, die de illustraties en de omslagtekening maakte, slaagt erin een gedurfde en moderne uitstraling aan het boek te geven. Het boek is voor de illustraties in België bekroond met de Boekenpauw 2006. Vandenabeele gebruikt primaire kleuren. En als het nacht wordt, veranderen de donkere beelden zoals de schaduw in lichte kleuren en andersom. Jongere kinderen zullen de tekeningen wellicht niet makkelijk vinden. Veel loopt door elkaar heen. Soms moet je drie keer kijken – ook als ouder- vóór je ziet waar de jongen of de schaduw zich bevinden. Oudere kinderen vinden dit een uitdaging. Het geeft een extra dimensie aan het boek.

‘Balotje en het paard’ en ‘Mijn schaduw en ik’ laten beide zien wat je met je beste vriend kan doen, of het nou een paard is, of je schaduw!

Liselotte.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.