Ballade van de doodHarry Jekkers

Terug naar lijst
 

Ballade van de dood

Titel: Ballade van de dood
Auteur: Harry Jekkers
Uitgeverij: Lemniscaat, 2008
ISBN: 978 90 477 0109 5
Illustraties: Piet Grobler

Terug naar lijst

Ode aan het leven en aan de dood

'Er was eens een koning, machtig en groot,
die had slechts één vijand,
en dat was de Dood.'

Gelukkig heeft Koning Leeuw veel wijze mannen om zich heen, die hem kunnen helpen een oplossing te bedenken. En dat doen ze: de Dood wordt gevangen, in een glazen kooi. Dit verhaal verscheen in 1983 voor het eerst in de bundel 'Mooi Meegenomen'. Twee jaar later werd het door Koos Meinderts en Harrie Jekkers voor hun cd 'Roltrap naar de Maan' op rijm gezet. In de jaren daarna werd het gedicht twee keer in een boek opgenomen en nu verschijnt het dan voor het eerst als zelfstandig verhaal.

Koos Meinderts en Harrie Jekkers laten in dit sprookje goed zien wat zij als geen ander kunnen. Ze vertellen een verhaal waar je om moet lachen, maar ook om kunt huilen. In een heus gedicht, maar dan wel één dat je ook snapt. Ze gebruiken af en toe woorden die je niet kent maar toch begrijpt, en ze laten je nadenken over iets waar je eerder niet bij stil had gestaan.

De tekst in 'Ballade van de dood' is erg mooi, maar de tekeningen van Piet Grobler voegen toch zeker nog wat toe aan het verhaal. De illustraties zijn kleurrijk en er is genoeg op te zien. Bijvoorbeeld wanneer getekend is waar je allemaal aan kunt doodgaan. Er is een vogel met een appel óp zijn kop en een pijl dóór zijn kop. Bij de appel staat een vinkje: die had geraakt moeten worden. Bij de pijl staat een kruis: die is op de verkeerde plek terecht gekomen en toen is de vogel overleden. Er is ook een dier waarvan de staart in brand staat, maar helaas is het eronder geschreven H2O doorgestreept. Dit betekent dat er geen water is en het dier dus niet gered kan worden.

Omdat er niemand meer doodgaat als de Dood gevangen is, wordt het steeds maar drukker op de wereld. Je ziet vervolgens twee bladzijden met alleen maar dieren. Geen tekst… die paste er niet meer bij. Als het volk genoeg heeft van de drukte en het feesten toch alleen maar gaat vervelen, laat de koning de Dood los uit zijn kooi.

''Leve de Dood!' riep het volk dolgelukkig,
en ze leefden nog lang en stierven… gelukkig!'


'Ballade van de dood' heeft in 2009 een Zilveren Griffel ontvangen voor de tekst en een Vlag en Wimpel voor de illustraties. Helaas werd deze op 7 oktober niet ingewisseld voor een Gouden Griffel. Dit boek had het zeker verdiend!

Maartje.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.