BajaarMartha Heesen

Terug naar lijst
 

Bajaar

Titel: Bajaar
Auteur: Martha Heesen
Uitgeverij: Querido, 2011
ISBN: 978 90 451 1228 2
Illustraties:

Terug naar lijst

Wat er misschien gaat gebeuren

Een dorp waar niemand haar begroet, een oorlog die voorbij is en ook weer niet, grootmoeder Momo en vijf zusjes: dat is de wereld van Julia. In die wereld hoort ook Bajaar, een thuisloos paard dat is komen aanlopen. Bajaar komt en gaat zoals hij wil. Een humeurig paard, vindt Julia.

Bajaar weet alles. Wat ik wens en wat ik niet wens. Waar ik aan denk, waar ik niet aan wíl denken. Of iemand goed is of niet goed. Of er iets bijzonders gaat gebeuren en waar. Al dat soort dingen weet hij.

Waar Julia ongewild aan terug moet denken, is haar leven zoals het was toen haar moeder en vader er nog waren. Vóór de oorlog, voordat zij en haar zusjes bij Momo terecht kwamen. Het zijn flarden van herinneringen uit een verleden dat ze steeds minder goed kent. Haar grootmoeder Momo komt ook ergens anders vandaan en is, zoals Julia, vreemd in het dorp. Voor de dorpelingen zijn ze ‘zigeuners’, mensen met wie men niet omgaat. Martha Heesen roept een heel bijzondere sfeer op in dit verhaal over opgroeien met het gevoel dat alles onzeker en tijdelijk is.

Ik ben te groot, voor alles te groot. Voor de jassen en de jurken en de kousen en de schoenen, want die zijn nog van toen. Voor de zusjes, want dat zijn kinderen en ze weten van niks. Voor de boeken, want die ken ik uit mijn hoofd. Alleen voor Momo niet. Voor Momo ben ik denk ik precies goed. Om mee te praten bedoel ik. Niet dat we praten. Het is eerder zwijgen, maar dan weten we waarover.

Er wordt niet veel gepraat in het huis van Momo. Niet over dingen die belangrijk zijn. Julia vertelt eindeloos verhalen aan haar zusjes, maar ze kijkt goed uit dat ze niets komen te weten over de brieven die Momo ontvangt. In die brieven staat steeds hetzelfde: niemand weet waar hun vader is. ‘Bajaar’ gaat over wachten en hopen, tegen beter weten in.

Ik wens dingen. Als je iets heel hard wenst krijg je het misschien. Maar misschien ook niet.

Het is vooral de onzekerheid waarmee Julia moet leren leven. Een onzekerheid die haar dwingt veel verantwoordelijkheid op zich te nemen: voor haar zussen en voor Momo. Als je het boek leest, heb je het gevoel dat Julia niet goed raad weet met wat er op haar afkomt, maar dat ze geen andere keuze heeft dan alles aan te kunnen. Dat beschrijft Martha Heesen heel mooi, van binnenuit. Nergens staat bijvoorbeeld dat Julia bang is. Dat proef je uit het verhaal. Zo word je een beetje Julia: je voelt haar angst voor al het onbekende dat misschien gaat gebeuren. Tot Bajaar haar over die angst heen helpt.

Elisa.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.