Baby'tje in mama's buikBette Westera

Terug naar lijst
 

Baby'tje in mama's buik

Titel: Baby'tje in mama's buik
Auteur: Bette Westera
Uitgeverij: Gottmer, 2016
ISBN: 978 90 257 6185 1
Illustraties: Jan Jutte

Terug naar lijst

Hoe komt het baby’tje in mama’s buik?

‘Hier heb ik een foto van de baby,’ zegt papa.
Ik kijk naar de foto, maar ik zie geen baby. Ik zie alleen maar strepen, zwart, wit en grijs.
‘De baby is nu zeven centimeter lang,’ zegt mama.
Zij vindt de foto mooi. Ik niet. Ik zie nog steeds alleen maar strepen. En ik heb geen idee hoe lang zeven centimeter is.
‘Dat is ongeveer zo groot als een Playmobile-poppetje,’ zegt mama.
Dat klinkt beter. Ik ren naar mijn speelhoek en pak een jonkvrouw en een ridder van mijn Playmobile-kasteel.
‘Zo groot?’ vraag ik. ‘Of zo groot?’
Zo groot als de ridder, denkt papa. Mama denkt: zo groot als de jonkvrouw. Ik denk dat mama gelijk heeft, want de baby zit in haar buik, en niet in die van papa.

Op een dag vertellen de papa en mama van Jip dat ze een broertje krijgt. Dat vindt Jip heel leuk, want ze wil graag een broertje. Het broertje zit in mama’s buik en daardoor wordt mama steeds dikker. Hij is nu nog heel klein, eerst zo groot als een hagelslagje, maar hij wordt steeds groter en uiteindelijk is hij groot genoeg om geboren te worden. Maar hoe komt het baby’tje eigenlijk in mama’s buik? Hoe eet, drinkt, ademt en speelt het in die kleine ruimte? En hoe weet het baby’tje dat het na negen maanden geboren mag worden? En zijn papa, mama, opa en oma ook zo groot als een hagelslagje geweest? Allemaal vragen waar Jip antwoord op probeert te krijgen en wat goed uitgelegd wordt door haar moeder, vader, opa en oma.

Als Jip dan eindelijk begrijpt waarom kinderen altijd een beetje op hun vader en een beetje op hun moeder lijken, is ze helemaal verward als ze Jimmy uit haar klas met zijn ouders ziet: zijn ouders hebben een lichte huid en blonde haren, maar zelf heeft hij een donkere huid een woeste zwarte krullen. En als Jip de twee moeders van Thomas ziet, snapt ze ook niet hoe Thomas uit twee eitjes heeft kunnen groeien. Maar ook daar krijgt Jip in het boek antwoord op.

‘Baby’tje in mama’s buik’ is een heel fijn en leerzaam boek. Als je veel vragen hebt over het nieuwe broertje of zusje dat eraan komt, is het leuk om door dit boek op al die brandende vragen antwoord te krijgen. Soms schrijft Bette Westera behoorlijk gedetailleerd over het ontstaan en verloop van de zwangerschap. Je moet je dus wel bewust zijn van de details die je te weten komt; al kan een beetje vroegtijdige seksuele voorlichting natuurlijk geen kwaad. Een hele leuke en leerzame manier om samen met je mama of papa de ontwikkeling van een zwangerschap te doorlopen.

Rachel.

'Baby'tje in mama's buik' werd bekroond met een Zilveren Griffel 2017.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.