Avonturen van OdysseusDaan Remmerts de Vries

Terug naar lijst
 

Avonturen van Odysseus

Titel: Avonturen van Odysseus
Auteur: Daan Remmerts de Vries
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren, 2015
ISBN: 978 90 896 7193 6
Illustraties: Annemarie van Haeringen e.a.

Terug naar lijst

Achttien avonturen van een eeuwenoude held

Zie hem. Bekijk hem. Odysseus. Daar staat-ie, op de voorplecht van zijn zwarte schip. Een baard, een rechte neus, een mantel die wappert in de wind. Hij is de baas van meerdere schepen. Die varen achter elkaar aan over de Griekse zee.

Misschien heb je wel eens van Odysseus gehoord. De Griekse dichter Homerus beschreef de avonturen van deze held al ruim 2800 jaar geleden! De verhalen gaan over de zwerftocht van Odysseus na afloop van de Trojaanse Oorlog en over zijn thuiskomst op het eiland Ithaka. In die 2800 jaar is het hele verhaal heel vaak vertaald, opnieuw geschreven en bewerkt. Ook speciaal voor kinderen zijn er boeken over Odysseus gemaakt. ‘Avonturen van Odysseus’ is bijvoorbeeld een keuze uit de vele verhalen, opnieuw verteld door Daan Remmerts de Vries. Hij koos achttien verhalen uit de complete Odysseus uit en liet die verhalen illustreren door achttien verschillende kunstenaars.

Het verhaal over de Sirenen bijvoorbeeld is heel beroemd. Sirenen zijn vrouwen die prachtig zingen, zo mooi dat iedere zeeman die hen hoort, zijn schip naar hun eiland stuurt. Vervolgens strandt het schip op een rif en verdrinkt de bemanning. Maar Odysseus wil het gezang tóch horen! Daarom laat hij zich vastbinden aan de mast en krijgen de mannen aan de riemen bijenwas in hun oren, zodat ze niets horen. Zo vaart Odysseus veilig langs het eiland, terwijl hij wel naar het zingen van de Sirenen kan luisteren. Slim!

Het verhaal over de Sirenen is geïllustreerd door Annemarie van Haeringen. Zij maakt van de zingende Sirenen een soort kippen met een dameshoofd. Ze zijn helemaal niet zo adembenemend mooi, maar toch zie je aan hen dat ze bijzondere krachten hebben. Dankzij het kleurgebruik en de mooie getekende golfjes doet de illustratie denken aan een oude Griekse vaas, zo een die je wel eens in een museum ziet staan.
Wanneer je doorbladert, zie je dat elke tekenaar zijn eigen invulling heeft gegeven aan het verhaal dat hij of zij mocht illustreren, maar dat het complete boek duidelijk een eenheid is. Toch herken je vaak wel de stijl van de tekenaar. Wie bijvoorbeeld het prentenboek ‘Speeltuin’ van Mies van Hout kent, ziet meteen dat de tekening bij ‘Het monster in de mist’ door haar gemaakt moet zijn. De koppen van het monster hebben dezelfde ogen als de krokodil uit ‘Speeltuin’.

Naast de achttien verhalen is ‘Avonturen van Odysseus’ dus vooral een boek dat je moet bekijken. Thé Tjong-Khing, Ingrid en Dieter Schubert, Charlotte Dematons, Martijn van der Linden, allemaal leverden ze een bijdrage voor dit bijzondere boek. Het is dan ook niet voor niets dat ‘Avonturen van Odysseus’ in 2016 bekroond is met een Vlag & Wimpel van de Penseeljury!

Lidewij.

Zoek je nog een boek over een lange reis? Lees dan de recensie over ´Tjibbe Tjabbes’ Wereldreis´ van Harm de Jonge.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.