Avondklok in RamallahElisabeth Laird

Terug naar lijst
 

Avondklok in Ramallah

Titel: Avondklok in Ramallah
Auteur: Elisabeth Laird
Uitgeverij: Clavis, 2004
ISBN: 978 90 4480 318 1
Illustraties:

Terug naar lijst

Een ongewoon verhaal over een gewone jongen
 

Karim lijkt een doodgewone jongen van twaalf jaar. Hij is gek op computerspelletjes en voetbal, hij droomt ervan om later profvoetballer te worden. Hij maakt gewoon plezier en ruzie met zijn broer en zusjes, moet huiswerk maken en heeft een mobiele telefoon, waarvoor hij vaak geen beltegoed heeft. Toch is er een groot verschil met Karim en de lezers van dit boek: hij woont in Ramallah, Palestina. Het conflict tussen de Israëli’s en Palestijnen heeft een grote invloed op het leven van Karim, zijn familie en vrienden.

Elisabeth Laird laat het verhaal beginnen wanneer de bewoners van Ramallah al twee weken binnen hebben gezeten: de Israëlische soldaten hebben de mensen verboden naar buiten te gaan en bewaken de stad met tanks. Uiteindelijk wordt deze spertijd opgeheven en Karim probeert zijn gewone leven weer op te pakken: met zijn vrienden buiten voetballen en hij kan weer naar school. Samen met twee vrienden ontdekt hij een veldje waar ze ongestoord hun gang kunnen gaan. Ze maken met stenen de Palestijnse vlag op de grond en bouwen een schuilplaats. Dan wordt de avondklok weer ingesteld en komt Karim niet op tijd thuis…

Het boek komt heel realistisch over. De beschrijvingen van de omgeving, de angst van de bewoners, de ongemakken, die het opgesloten zitten met zich meebrengt, het verdriet en vooral de wens van Karim en zijn vrienden om een ‘normaal’ leven te leiden zijn levensecht. ‘Avondklok in Ramallah’ is geschreven door een Engelse schrijfster, met de hulp van een Palestijnse schrijfster, die met haar zoontje in Ramallah woont. Toch is het geen anti-Israëlisch boek geworden. Karim en zijn familie komen op een nare manier in aanraking met de Israëlische soldaten, maar ze blijven rustig en gebruiken zelf geen geweld. De broer van Karim gooit soms wel stenen naar tanks, maar is zo’n slechte schutter, dat hij er altijd ver naast mikt. De oud-oom van Karim legt aan hem uit dat de kolonisten ook gewoon mensen zijn, het conflict tussen de Palestijnen en de Israëli’s is niet ontstaan door een bepaald soort mensen, maar doordat (alle) mensen vaak ruzie maken.

Avondklok in Ramallah’ gaat wel over een politiek gevoelig onderwerp, maar er wordt niet duidelijk een kant gekozen. Het boek laat zien hoe een jongetje in Palestina opgroeit. Dit is een kant van het verhaal die niet vaak aandacht in de media krijgt. Naast dit zware onderwerp is het vooral een heel spannend en leuk boek. Karim en zijn broer hebben wel erg volwassen gesprekken en taalgebruik, maar verder lijken zij op gewone jongens. Ondanks het soms ouderwetse taalgebruik is ‘Avondklok in Ramallah’ een goed leesbaar boek, dat je, door de avonturen van Karim, in een keer uit wilt lezen.

Iris.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.