AuroraEllen Tijsinger

Terug naar lijst
 

Aurora

Titel: Aurora
Auteur: Ellen Tijsinger
Uitgeverij: Van Goor, 2004
ISBN: 978 90 0003 576 2
Illustraties:

Terug naar lijst

Op reis naar de indianen
 

Aurora is een heel gewoon meisje, dat samen met haar gewone familie in een gewoon huisje in een gewoon dorpje woont. Totdat ze op een nacht een droom krijgt over gezichten, die tegen haar praten…

Aurora’ is geschreven door Ellen Tijsinger, bekend van de boeken ‘Zonnekind’ en ‘De rode vlieger’. ‘Aurora’ gaat over de Sutiaba, de oudste indianenstam van Nicaragua. Aurora maakt deel uit van deze stam. Op een nacht krijgt ze een vreemde droom. Als ze deze droom aan haar moeder vertelt, legt ze Aurora uit dat ze uitverkoren is. Haar voorvaderen hebben haar in de droom hun herinneringen verteld en Aurora moet op reis gaan, om de mythes te leren kennen en te begrijpen, zodat ze zij ze later weer kan doorgeven aan anderen. En dus begint Aurora aan haar reis, beschermd door de geluksamulet van haar vader. Ze leert veel over de legendes van de Sutiaba en zit er vaak zelfs middenin. Zo is er de La caretta nagua, de rammelende bottenkar. Als je als kind nog op straat bent, wanneer deze kar langskomt, word je meegenomen door de doden. Maar hoe verstop je je hiervoor?

Ellen Tijsinger is begonnen met het schrijven van boeken toen haar eigen kinderen klein waren. Deze gingen vooral over het kattenkwaad, dat haar kinderen uithaalde. Nu schrijft ze voornamelijk verhalen, die zich afspelen in een ander land, zoals ‘De zwarte vulkaan’, dat net als ‘Aurora’ over Nicaragua gaat. Voordat Tijsinger een boek gaat schrijven, wil ze alles over het land, waar het verhaal zich afspeelt, weten: hoe de mensen leven, wat ze eten. Om dit te weten te komen, gaat ze er vaak eerst zelf naar toe.

Aurora’ is een boek, dat je mee op reis neemt door Nicaragua. Je leert veel over de sagen en mythen van de Sutiaba, omdat Aurora op zoek gaat naar deze verhalen. Veel van deze mythen zijn erg spannend, vooral als Aurora er zelf in terecht komt.
Het boek gaat niet alleen over mythen, maar ook over een meisje, dat alleen op reis gaat. En over hoe moeilijk en spannend deze reis voor haar is. Vanaf het eerste moment zit je helemaal in het verhaal en ga je samen met Aurora op reis. Heel mooi zijn de beschrijvingen van het land en van de omgeving. En de beschrijving, die je aan het begin van het boek over de Subatia stam krijgt, maakt het boek behalve mooi, ook nog eens informatief. Dus pak je tas, doe schoenen aan, waar je ver op kunt wandelen en ga samen met Aurora op reis!

Stephanie.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.