Astra en de astrotaartjesPhilip Reeve

Terug naar lijst
 

Astra en de astrotaartjes

Titel: Astra en de astrotaartjes
Auteur: Philip Reeve
Uitgeverij: Veltman Uitgevers
ISBN: 978 90 488 0944 3
Illustraties: Sarah McIntyre

Terug naar lijst

Vliegende taartjes

Zou je ook wel eens willen weten hoe het is om in de ruimte te wonen? Kun je dan de aarde zien, en zijn daar andere levende wezens? Zweef je dan door de lucht?

In ‘Astra en de astrotaartjes’ gaat Astra met haar ouders en broertje verhuizen naar een nieuwe wereld in de ruimte. Daar gaan ze meehelpen met het voorbereiden van de nieuwe planeet zodat ook andere mensen naar Nova Mundi kunnen verhuizen. Met een shuttle vertrekken ze vanaf de ruimtehaven. De shuttle wordt in de ruimte gekoppeld aan een enorm ruimteschip. In dit schip zijn veel robots met ieder hun eigen taak. Maar ondanks dat er zoveel te ontdekken is in het ruimtevaartuig, is er één probleem: Astra heeft zo’n honger. Ze moet er niet aan denken dat ze pas eten krijgt over honderdnegenennegentig jaar. Want zo lang duurt het voor de nieuwe planeet bereikt is. Gelukkig voelt het voor de mensen niet zo lang. Als ze slapen vliegt de tijd voorbij en lijkt het alsof ze slechts een nachtje hebben geslapen.

Maar nog altijd heeft Astra trek in iets lekkers. Daarvoor moet je bij Nomnomaat zijn, de voedselbereider. Astra vraagt een koekje, en jawel de automaat maakt een perfect koekje. Nu ze er toch is kan ze net zo goed iets groters bestellen, een taart… een geniale taart! Maar dan slaat de Nomnomaat op hol en ontstaan er grote problemen in het ruimteschip: ‘Het zag eruit als een cupcake, maar dan groter…dit cakeje had oogjes. Wel drie. Kleine zwarte kraalogen, die glinsterden en fonkelden. De bovenkant van de cupcake klapte open als het deksel van een afvalbak. Astra zag een brede mond en een hele hoop glimmende tanden.’ Gevaarlijke en bijtende taartje vliegen elkaar om de oren. Zou dit nog goed komen?

‘Astra en de astrotaartjes’ is een fantasierijk en avontuurlijk verhaal. Fantasievol omdat een machine geen taartjes kan maken, en avontuurlijk omdat Astra niet weet wat er gaat gebeuren. De taartjes vallen de mensen aan. En dat is niet de bedoeling! De tekst van Philip Reeve leest heel vlot. In snelle zinnen vertelt hij het verhaal. Soms bevat de tekst wel moeilijke en gefantaseerde woorden. Die maken het boek iets moeilijker, net als de namen van de robots. Maar deze gekke woorden maken dit spannende avontuur ook juist leuk.

Het boek bevat niet zo heel veel tekst omdat er veel plaatjes in het boek staan. Deze illustraties van Sarah McIntyre zijn erg druk en bevatten alleen de kleuren wit, grijs, zwart en oranje. De kleuren passen wel bij de vreemde ruimte -achtige sfeer, want er gebeuren een hoop rare dingen in het verhaal. Het verhaal is spannend: Astra is helemaal alleen wakker, zal het haar lukken om de taartmachine te stoppen?

Wil je op avontuur in een spannend en een beetje gek verhaal, dan moet je ‘Astra en de astrotaartjes’ zeker een keer lezen.

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook ‘De schat in het heelal’ van Lucy Hawking.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.