Artemis FowlEoin Colfer

Terug naar lijst
 

Artemis Fowl

Titel: Artemis Fowl
Auteur: Eoin Colfer
Uitgeverij: Vassallucci, 2001
ISBN: 978 90 500 0604 0
Illustraties:

Terug naar lijst

Twaalfjarige jongen in hevige strijd met elfenvolk

Het is wel duidelijk: we zijn wat betreft de kinder- en jeugdliteratuur in een magisch tijdperk terechtgekomen. Met als aanvoerder Harry Potter trekt een heel leger aan elfen, kobolden, duivels, spoken, heksen en tovenaars door boekenland. Uitgeverijen doen vele pogingen om een graantje van de hype mee te pikken door boeken in dit genre uit te geven. Soms met succes en andere keren niet. Uitgeverij Vassallucci probeerde het met 'Artemis Fowl' van de Ierse schrijver Eoin Colfer en wist met dit opvallende boek toch een plekje op de magische boekenplank te veroveren.

Colfer beschrijft in 'Artemis Fowl' de hevige strijd tussen de elfen en het 'moddervolk' (de mensen). Zodra je begint te lezen, wordt het beeld dat wij van elfjes en kabouters hebben teniet gedaan. De elfjes die wij uit de sprookjes kennen, hebben toch meestal iets lieflijks en teers. Ook bij kabouters denken wij aan vriendelijke, hulpvaardige wezentjes. In dit boek zijn de elfjes en kabouters allesbehalve hulpvaardig of vriendelijk en leven in een wereld die technologisch zeer geavanceerd is.

De twaalfjarige Artemis Fowl is de laatste nakomeling van een crimineel geslacht. Hij is een genie, een wonderkind, voor wie zeker de technologie geen geheimen heeft. Maar Artemis gebruikt zijn kennis niet op een goede manier; hij heeft het gemunt op de beroemde goudschat van de elfen. Om deze goudschat te kunnen bemachtigen moet hij een boek in handen weten te krijgen waarin alle geheimen van het elfenvolk staan geschreven. Als hem dat lukt en hij weet met behulp van de computer de code van het boek te kraken, beginnen de problemen pas goed. Artemis kidnapt een elf in de hoop het goud als losgeld te krijgen. Maar het elfenvolk laat het er niet bij zitten en een felle strijd tussen Artemis en het elfenvolk is het gevolg.

'Artemis Fowl' werd aangeraden om het gat tussen 'Harry Potter en de vuurbeker' en het komende deel op te vullen. Dat advies klopt niet helemaal. 'Artemis Fowl' is toch wel een heel ander soort verhaal. Zeker niet minder boeiend, maar niet helemaal te vergelijken met de Harry Potter boeken. In een andere recensie is Artemis 'het slechte neefje van Harry Potter' genoemd. Ook deze uitspraak is niet op z'n plaats. Harry Potter is een echte hoofdpersoon met wie je een avontuur beleeft, van wie je weet wat hij denkt en wat hij voelt. Je kunt van hem een erg goed en compleet beeld vormen. Artemis blijft daarentegen een wat schimmige figuur waar we eigenlijk niets van weten. Het blijft bij schaarse informatie over zijn karakter: Artemis is overduidelijk geniaal en door en door slecht.

Anders dus dan Harry Potter maar daarom niet minder leuk om te lezen. De mengeling van humor, fantasie en avontuur die de schrijver in het boek heeft verwerkt, geeft het verhaal iets heel aparts. Eoin Colfer heeft tijdens het schrijven zichtbaar veel aandacht besteed aan het uitwerken van de personages. Een mooi beeld van de verschillende figuren is het resultaat hiervan. Bepaalde types zijn heel herkenbaar. Zo zou Julius Root, de elf die de actie leidt om de gekidnapte elf te bevrijden, zo uit een Amerikaanse thriller weggelopen kunnen zijn!

Isabel.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.