ArmstrongTorben Kuhlmann

Terug naar lijst
 

Armstrong

Titel: Armstrong
Auteur: Torben Kuhlmann
Uitgeverij: De Vier Windstreken, 2016
ISBN: 978 90 5116 563 0
Illustraties: Torben Kuhlmann

Terug naar lijst

Muis op de maan

Met een vliegtuig of raket vliegen was vroeger een uitvinding, nu vinden we het heel gewoon.

‘Lindbergh’ speelt zich af in 1912 en gaat over een nieuwsgierige muis. Hij verstopt zich graag in bibliotheken om de boeken van de mensen te lezen. Uit angst voor de uitvinding van de muizenklem zijn veel muizen naar Amerika vertrokken. Geïnspireerd door vleermuizen wil de muis zelf ook leren vliegen. Hij tekent zijn plannen uit en verzamelt allerlei onderdelen die hij nodig heeft om een eigen vliegmachine in elkaar te knutselen. Daarbij moet hij wel uitkijken voor de uilen. Die lusten wel een lekker muizenhapje! Bijna gaat het mis: ‘Reusachtige klauwen strekten zich uit naar de kleine muis. Die dook diep weg in zijn pilotenstoel, kneep zijn ogen dicht en trok uit alle macht aan de stuurknuppel. De kleine vliegmachine raasde over de rand van de toren en… vloog! Zou het de kleine muis lukken om New York te bereiken?

Een ander boek van dezelfde auteur en illustrator is het boek ‘Armstrong’. Ook dit boek speelt zich af in het verleden, in 1954 om precies te zijn, en ook hierin is de hoofdrol weggelegd voor een muis. ‘Elke nacht keek hij door zijn sterrenkijker. Vooral van de maan kreeg hij geen genoeg. Eerst stond ze groot en rond aan de hemel. Daarna werd ze steeds smaller, tot je alleen nog een dun sikkeltje zag. […] Alles wat de kleine muis zag, schreef hij heel precies op. Deze muis is gefascineerd door de maan en wil er graag naartoe vliegen. Hij gaat in de stad op zoek naar materialen die hij gebruikt voor zijn eigen raket. Hij bezoekt musea en colleges om zo meer te leren over een reis naar de maan. Zou de muis ooit zelf op de maan kunnen zijn?

De tekst van Torben Kuhlmann leest vlot omdat er bijna geen moeilijke woorden in de verhalen staan. De boeken zijn spannend omdat er vijanden zijn die op zoek zijn naar de muis. Daarnaast is de tekst vooral heel leerzaam. Je leert over de geschiedenis van de luchtvaart en van de ruimtevaart. Achter in de boeken zie je de mensen waarop de verhalen zijn geïnspireerd.

Hoewel de tekst boeiend is, lees je dit boek eigenlijk vanwege de prachtige illustraties die de auteur maakte. Die zijn echt heel bijzonder! Dat komt door de perspectieven die hij gebruikt. Vaak zijn de tekeningen gemaakt vanuit het standpunt van de muis, waardoor je alles vanaf de grond bekijkt. Dat is heel anders dan wij gewend zijn. Ook worden scènes juist van bovenaf weergegeven.  De illustraties zijn vaak paginagroot waarin veel bruintinten zijn gebruikt. Dat past goed bij de tijd die in het boek wordt opgeroepen. De illustrator weet heel goed die oude sfeer tot leven te brengen.

‘Lindbergh’ en ‘Armstrong’ zijn twee heel bijzondere boeken die je absoluut een keer gelezen moet hebben.

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook Thomas kan vliegenvan Philip Waechter

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.