Armandus de ZoveelsteDimitri Leue

Terug naar lijst
 

Armandus de Zoveelste

Titel: Armandus de Zoveelste
Auteur: Dimitri Leue
Uitgeverij: Lannoo,2010
ISBN: 978 90 20990546
Illustraties: Vanessa Verstappen

Terug naar lijst

Het zoveelste sprookje, net iets anders

Armandus de Zoveelste’ van schrijver Dimitri Leue is een sprookje. Over prinsen en prinsessen, over kabouters, heksen en feeën en over het gevecht tussen goed en kwaad. Zoals er wel meer van zijn, dus. Maar Dimitri Leue vertelt zijn sprookje net iets anders. Hij laat zijn verhaal niet stoppen bij de woorden ‘Ze leefden nog lang en gelukkig’ en hij neemt oudere sprookjes op de hak.

De Zoveelste sprookjesfamilie bestaat uit een koning, Armandus. Die wil geen koning meer zijn omdat zijn vrouw, koningin Mariola, alleen nog maar slaapt. Wat niemand weet, is dat de eerste minister haar stiekem spuitjes geeft waardoor de koningin langzaam doodgaat en de eerste minister de macht kan overnemen. De koning en koningin hebben twee kinderen: Eduardus de Zoveelste en Bellatrix de Zoveelste. Eduardus is verliefd. Op Assepoetster, de dienstmeid van de familie. Maar een prins en een dienstmeisje samen, kan dat wel? Eduardus wil zijn vader niet opvolgen. In een land waarin koningen alleen mogen ja-knikken en lintjes doorknippen, wil hij niet regeren. Bellatrix wil juist heel graag koning worden. Maarja, zij is een meisje en mag niet. Bellatrix is erg ijdel. Ze kijkt in elke spiegel die ze tegenkomt en is jaloers op meisjes die mooier zijn dan zij.
Er is een wonder nodig om de situatie te redden. En dat wonder komt. In de vorm van een kaboutertje dat zegt: ‘Als jullie door die deur wandelen, zal alles onduidelijk worden. En als alles onduidelijk is, zal alles wel duidelijk worden.’ Pffooe! Lekker duidelijk, hè? Maar zo beginnen Armandus, Eduardus en Bellatrix aan een magische reis door een onduidelijk land. Ze moeten op zoek naar de Zwarte Bloem, een prinses bevrijden, de Zwarte Ridder verslaan en hun Zwarte Kant in het fantasieland achterlaten. Alleen dan kunnen ze de koningin redden.
Geloof je het nog allemaal? ‘Armandus de Zoveelste’ is een verhaal waarin fantasie en werkelijkheid dwars door elkaar lopen en dat maakt het zo mooi. Of, zoals elfenkoningin Puur Toeval vertelt:

‘Dat kan niet, betekent eigenlijk: dat geloof ik niet. Dat geloof ik niet, betekent eigenlijk: ik kan daar met mijn verstand niet bij. Dat kan niet, betekent dus eigenlijk: sorry, hier is geen plaats voor in mijn hoofd. Maak dan plaats! Zie het! Geloof het! Alles kan! Want ik ben er toch: Puur Toeval.’

Dimitri Leue speelt in dit boek niet alleen met oeroude sprookjes, maar ook met de dubbele betekenis van woorden. Zo moet je een kikker kussen, maar een pad volgen. Het sprookje is onder andere daardoor erg komisch. Vanessa Verstappen maakte bijzondere illustraties bij het verhaal, met veel oog voor detail. Het zijn houtsneden in rood en donkerbruin, die erom vragen goed bekeken te worden. Zo is zelfs in de zonnestralen en in de stoelpoten de kroon van de koning terug te zien. Standaard zijn deze illustraties zeker niet. En dat hoort in een verhaal dat net iets anders is dan het zoveelste.


Linda.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.