Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universumBenjamin Alire Sáenz

Terug naar lijst
 

Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum

Titel: Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum
Auteur: Benjamin Alire Sáenz
Uitgeverij: Blossom Books, 2017
ISBN: 978 94 634 9110 5
Illustraties:

Terug naar lijst

De parels in dit boek ontdekken

Een van de mooiste dingen in het leven is ontdekken wat de wereld allemaal te bieden heeft. Dat je daar alleen nog niet zo gemakkelijk achter komt, ervaart Ari(stoteles) in ‘Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum’ van Benjamin Alire Sáenz. Ari is een harde jongen en erg op zichzelf, eigenlijk heeft hij niet eens vrienden. Wanneer hij in het zwembad de zachtaardige Dante leert kennen, klikt het op de een of andere manier erg goed tussen de twee. En dat terwijl ze niet zozeer op elkaar lijken en zelfs met enige regelmaat botsen. Waar Ari veel moeite heeft om zichzelf te begrijpen, lijkt Dante precies te weten wie hij is. En toch hebben ze allebei de ander nodig om zichzelf en de wereld te kunnen ontdekken.

Ari zit veel in zijn hoofd en zijn overpeinzingen, twijfels en onzekerheden worden dan ook volledig blootgelegd in dit boek. Net als zijn unieke kijk op de wereld, die op zo’n manier wordt verwoord dat je het niet los kunt laten: ‘Ik heb zo’n idee dat we dromen omdat we over dingen denken terwijl we niet weten dat we eraan denken. En die dingen dus, die komen stiekem in ons op als we dromen.’ Niet alleen Ari krijgt zo een nieuwe kijk op de wereld.

‘Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum’ bestaat bijna helemaal uit korte hoofdstukken. Dat zorgt ervoor dat je makkelijk doorleest. De schrijfstijl van Benjamin Alire Sáenz is daarnaast vlot en pakkend en weet te boeien, zelfs op de momenten dat er niet zozeer wat gebeurt. Dan valt er juist nog veel in dit boek te ontdekken. Zoveel zelfs dat je het er onmogelijk allemaal kunt uithalen bij één keer lezen. En dat komt goed uit, want eigenlijk wil je na het hartverwarmende einde niet dat het verhaal stopt. Benjamin Alire Sáenz zou dit boek best nog eens mogen schrijven, maar dan vanuit het perspectief van Dante om zo nog meer van hem te zien te krijgen. Dat zal ongetwijfeld ook vele interessante inzichten opleveren.

Ari en Dante zijn op zo’n eigenzinnige en bijzondere manier uitgewerkt, dat ze beiden unieke personages zijn geworden en elkaar in hun vriendschap goed aanvullen. Het is daarbij een verademing te noemen dat we te maken hebben met Mexicaanse achtergronden, het geeft het verhaal iets exotisch. Dat wordt versterkt door het seizoen van de zomer. Beide jongens leer je in opeenvolgende zomers steeds beter kennen. Door hun mooie persoonlijkheden kun je er niet omheen: iedereen heeft een vriend zoals Ari nodig en iedereen heeft een vriend zoals Dante nodig. Sterker nog, beide jongens weten hun plaatsje in je hart zo te veroveren dat je stiekem een beetje verliefd op ze wordt.

Suzan.

Leestip: In Becky Albertalli’s ‘Simon vs. de verwachtingen van de wereld is Simon ook bezig om zichzelf te ontdekken en leert hij door zijn vrienden meer over zichzelf.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.