Applaus voor SterreSimone Arts

Terug naar lijst
 

Applaus voor Sterre

Titel: Applaus voor Sterre
Auteur: Simone Arts
Uitgeverij: Uitgeverij Holland, 2014
ISBN: 978 90 251 1248 6
Illustraties: Fotolia.com

Terug naar lijst

Kunst, tekenen, vriendinnen en schoolwerk

‘Applaus voor Sterre’ is een nieuw boek over het meisje Sterre, dat je misschien nog kent uit het boek ‘Sterren!’. Sterre is een brugmug, die met haar ouders in het kleine theater ‘Tussen de Schuifdeuren’ woont. Ze zit in het eerste jaar van de middelbare school, en dat bevalt haar eigenlijk helemaal niet.

‘Ik vind het si ennuyeux als jij constant in je agenda zit te droedelen, Sterre! Ik probeer hier les te geven, sta mijn uiterste best te doen om iedereen, ook jou, goede cijfers te laten halen en jij gaat zitten niksen. Laat me je huiswerk eens zien!’ Nijdig keek de lerares haar aan. Met een knalrode kop liep Sterre naar voren. Ze voelde de ogen van haar klasgenoten prikken in haar rug. Haar oefenboek zag er smetteloos uit.

School vindt Sterre saai, huiswerk nog stommer en thuis loopt ook niet alles op rolletjes. Ze mist haar vriendinnen van de basisschool. Doreen, haar beste vriendin, lijkt alleen maar oog te hebben voor vriendinnen van haar eigen middelbare school en Jim is alleen maar met de band bezig. Als klap op de vuurpijl is het thuis ook niet gezellig. Haar ouders hebben ruzie met elkaar doordat hun theater bijna failliet gaat door de economische crisis.

Het lijkt alsof niets meer leuk is in Sterres leven, totdat ze voor straf bij de Meneer Van der Heijden moet komen. Terwijl hij zeurt over haar schoolprestaties ziet Sterre een kunstwerk dat haar leven verandert:

Het was een kunstwerk dat op de een of andere manier alles verlichtte. Sterre hield haar adem in. Er gebeurde iets met haar door dat doek. Het dééd iets met haar. Zulke kunstwerken wil ik ook maken, dacht Sterre. Tekeningen of schilderijen waar je ogen aan vast blijven plakken, waar je hartkloppingen van krijgt, waar je verliefd op wordt.

Ze besluit mee te doen aan de wedstrijd KunstwerK en hoe het daarna verder gaat? Dat moet je zelf lezen! ‘Applaus voor Sterre’ is een leuk boek voor échte creatievelingen. Sterre is een personage waar je jezelf snel in herkent, waardoor je goed met haar kan mee leven. Ze is een echte puber: ze maakt zich veel zorgen over haar vrienden, vriendje en ze kan het haar ouders aardig moeilijk maken. Desondanks is ze een lief, gevoelig meisje en kan iedereen zijn problemen bij haar kwijt.

Het boek is vlot geschreven, door Simone Arts. Je leest wat Sterre allemaal denkt (en niet zegt), haar smsjes, e-mails en chatgesprekken waarin veel sms-taal wordt gebruikt. De tekstballonen, bloemen en originele titels maken de tekst erg speels. Een leuk boek voor brugmuggen of voor kinderen die zich alvast willen voorbereiden op de middelbare school!

Julie.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.