Applaus voor papa beerBenjamin Chaud

Terug naar lijst
 

Applaus voor papa beer

Titel: Applaus voor papa beer
Auteur: Benjamin Chaud
Uitgeverij: Querido, 2012
ISBN: 978 90 451 1361 6
Illustraties: Benjamin Chaud

Terug naar lijst

Beer op honingjacht

Loop jij wel eens je buik achterna? Als je trek krijgt en op zoek gaat naar iets lekkers? Dat doet kleine beer ook. Aan het eind van de herfst, vlak voordat de winterslaap gaat beginnen, hoort kleine beer een bij zoemen. Hij bedenkt zich niet en volgt de bij. Zo hoopt kleine beer lekkere honing te vinden. Papa beer ligt nog in de grot te slapen. Pas als hij het warme buikje van kleine beer tegen zich aan mist, wordt hij wakker. Waar is kleine beer?

Dan begint papa beer aan zijn zoektocht. Hij volgt het spoor van kleine beer, dwars door het bos, de stad in, naar de opera. ‘Applaus voor papa beer’ is daarom niet alleen een prentenboek met een bijzonder verhaal, maar ook een zoekplatenboek. Het lijkt misschien gemakkelijk om twee beren te vinden in een stad vol mensen, maar dat is niet waar. De Franse tekenaar Benjamin Chaud is fan van stripverhalen en dat kun je aan zijn prenten zien. Met heel dunne lijntjes tekent hij veel verschillende stripachtige figuren op een pagina. Sommige van die figuren hebben hun eigen verhaal. Naast de zoektocht van de twee beren is er dus nog veel meer te zien en te ontdekken.

De tekeningen krijgen in dit grote boek alle ruimte. Benjamin Chaud toont prachtig hoe een operagebouw eruit ziet en hoe het er daar aan toe gaat: bezoekers die zich mooi hebben aangekleed; een grote ontvangstzaal met hoge zuilen, kroonluchters en een brede trap; de toneelzaal met de sierlijke balkonnetjes en de muzikanten voor het podium en de drukte in de kleedkamers en gangen achter het toneel. Vaak verstopt hij ook grapjes in zijn tekeningen: houthakkers die uit angst voor de langsrennende papa beer in de boom klimmen die ze aan het omzagen zijn of een olifant achter een van de ramen in de stad.

De tekst staat onder de tekeningen in een smalle balk met een rustige kleur, zoals beige, zachtblauw of grijs. Zo lijkt het alsof je naar een film kijkt. Op het moment dat papa beer ontwaakt, komt er ook leven in de tekeningen. Nacht wordt dag en de kleuren veranderen mee van donkergroen, donkerblauw en blauwgrijs naar oker, beige, oranje, groen en wit. Er ontstaat beweging doordat andere dieren in het bos voor papa beer wegrennen. Voor de stad gebruikt de tekenaar vooral rustige kleuren. Hierdoor komen alle figuren in de stadsdrukte en opera goed tot hun recht. Later in het verhaal zijn er ook tekeningen waarop minder te zien is, met grote kleurvlakken. Die zorgen voor een rustmoment in het kijken en geven alle aandacht aan de beren.

‘Applaus voor papa beer’ is een grappige zoektocht met het rijk versierde operagebouw als prachtig decor.

 

Inger. 

Wil je meer weten over theater en opera? Lees dan eens 'Dit is theater' van Jesse Goossens

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.