AntboyKenneth B. Andersen

Terug naar lijst
 

Antboy

Titel: Antboy
Auteur: Kenneth B. Andersen
Uitgeverij: Ploegsma, 2015
ISBN: 978 90 216 7361 5
Illustraties:

Terug naar lijst

Van Nerdmans naar Antboy

Ben jij ook zo gek op superhelden? Dan mag je ‘Antboy’ niet missen! In dit verhaal wordt de dikke en onopvallende Pelle Noordmans gebeten door een mier. Niets opmerkelijks zou je zeggen, maar zoals het een goed superheldenverhaal betaamt, is dat het begin van een bijzonder avontuur. Pelle krijgt namelijk dezelfde superkrachten als een mier!

Wat is er dan zo speciaal aan een mier?, zul je denken. Nou, heel veel! Plotseling is Pelle ontzettend sterk, kan hij rennen alsof hij zes benen heeft (Pelle kan zelfs tegen een muur oprennen!) en hij kan door metaal heen plassen. Pelle moet wel – net als een mier – genoeg suiker hebben gegeten om zijn superkrachten optimaal te kunnen gebruiken. Als Antboy leeft hij dus op een dieet van pannenkoeken, chocoladerepen en limonade. Zo wil iedereen wel superheld zijn!

In het eerste deel van de Antboy-serie, ‘De beet van de mier’, ontdekt Pelle zijn superkrachten. Hij verandert van een slome jongen in een stoere held. Hij is de vreselijke pestkoppen Mark en Allan – de Terror Tweeling – ineens telkens te snel en slim af met zijn superkrachten en hij besluit als alter-ego Antboy de stad waar hij woont te dienen. Maar het leven als superheld is lang niet altijd makkelijk, ontdekt Pelle. Hij durft bijvoorbeeld nog steeds niet tegen Ida te zeggen dat hij verliefd op haar is. En wordt hij nou achtervolgd…? Gelukkig is zijn vriend Willem er om hem bij te staan, of hij nou Antboy of ‘gewoon’ Pelle is.

Wanneer Pelle net een beetje gewend is aan zijn nieuwe identiteit, beginnen zijn ouders steeds ruzie te maken. Ze zullen toch niet gaan scheiden?! Waar ‘De beet van de mier’ vooral een grappig en avontuurlijk verhaal is, is het tweede deel ‘Operatie Rampenplan’ een stuk serieuzer. Daardoor hinkt het boek een beetje op twee gedachten: wil de auteur nou een vlot, spannend en vermakelijk verhaal schrijven over een superheld of juist vertellen hoe moeilijk het is als je ouders gaan scheiden? Het komt allebei niet zo goed uit de verf en daardoor is deel twee minder sterk dan deel een.

Gelukkig is Antboy weer helemaal op dreef in het derde en laatste deel: ‘Maskers af!’ Dan staat hij oog in oog met zijn grootste vijanden: De Vlo en Het Vliegend Hert. Kan Pelle hen aan en de stad redden? Het wordt razend spannend wanneer Het Vliegend Hert een bekende van Pelle blijkt te zijn… Je zit gegarandeerd op het puntje van je stoel tijdens de ontknoping!

Schrijver Kenneth B. Andersen heeft een vlotte en toegankelijke schrijfstijl waardoor je door de Antboy-boeken heen vliegt. Deze drie boeken over een jongen die erg gepest wordt, maar door zijn alter-ego Antboy erachter komt dat hij ook als Pelle echt goed genoeg is, zal je moed geven als je zelf ook in zo’n nare situatie zit. Want uiteindelijk heb je natuurlijk helemaal geen speciale krachten nodig om ook een superheld te zijn: een superheld ben je als je opkomt voor anderen én voor jezelf.

Lizan.

Leestip: Vond je de boeken over Antboy leuk? Lees dan ook Keverjongen van M.G. Leonard.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.