Anna's oorlogBeatrijs Nolet

Terug naar lijst
 

Anna's oorlog

Titel: Anna's oorlog
Auteur: Beatrijs Nolet
Uitgeverij: De Fontein, 2011
ISBN: 9789026132810
Illustraties:

Terug naar lijst

Spannende zoektocht naar gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog

Stel je voor: je woont met je moeder op een woonboot. Je vader is altijd op reis voor zijn werk en je enige speelkameraadjes zijn je oma en je overgrootmoeder. Die zijn wel heel lief, maar behandelen je ondertussen alsof je een klein kind bent, in plaats van al elf. Dan is het niet zo gek dat je blij bent als er een nieuwe woonboot naast de jouwe komt liggen. Met aan boord een jongen van je eigen leeftijd…

Anna maakt dit precies zo mee. En al jaren zeggen de grote mensen om haar heen dat het goed zou zijn als ze met iemand van haar eigen leeftijd kon spelen. Maar… nu kan het, en nu mag het niet! Haar moeder wil niet dat Anna met Borre omgaat. Dat heeft te maken met zijn achternaam: Bolke. En Borre mag van zijn vader ook niet met Anna spelen. Hij zegt dat ‘Anna uit een heel ander nest komt’. Borre en Anna vinden elkaar juist leuk, en begrijpen niet waarom ze geen vrienden mogen zijn. Alle volwassenen doen zo geheimzinnig, waarom toch?

Met veel vaart beschrijft Beatrijs Nolet hoe Anna de ene na de andere fantastische verklaring bedenkt voor het feit dat ze niet met Borre mag omgaan. Maar Anna weet ook heel goed van zichzelf dat haar fantasie vaak een loopje met haar neemt, en dus besluit ze om op zoek te gaan naar de waarheid. Haar ouders, oma en groma mogen wel denken dat ze nog een kind is dat beschermd moet worden tegen akelige dingen, zelf denkt ze daar heel anders over!

Als een echte detective stelt ze allerlei vragen: waarom wil oma haar verjaardag nooit vieren? Hoe komt het dat overgrootvader zo jong gestorven is? Wat doet haar vader echt als hij op reis is? Wat heeft de overleden opa van Borre op zijn kerfstok?

Borre helpt haar met haar onderzoek: hij zegt dat hij bovennatuurlijke gaven heeft, waardoor hij verborgen dingen kan zien. Ook gelooft hij in telepathie. Anna vindt zijn gaven mateloos interessant en bruikbaar. Stukje bij beetje ontdekken Anna en Borre dat er in de Tweede Wereldoorlog iets is gebeurd, waar iedereen liever over zwijgt. Op zoek naar bewijsstukken breken ze midden in de nacht in bij Anna’s oma. Oma wordt wakker en belt de politie. Ze zijn er gloeiend bij!

De inbraak levert gek genoeg iets goeds op: openheid. Eindelijk krijgen Anna en Borre te horen hoe de geschiedenissen van hun families met elkaar verbonden zijn en waarom de volwassenen elkaar niet mogen. Gelukkig beginnen de families van Anna en Borre nu ook te begrijpen dat kinderen niet verantwoordelijk zijn voor de daden van hun grootouders. Anna en Borre mogen met elkaar bevriend blijven.

Beatrijs Nolet laat in ‘Anna’s oorlog' op een heel slimme manier zien dat gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog ook nu nog grote betekenis kunnen hebben in het dagelijks leven. Maar dit boek is veel meer dan een verhaal over de Tweede Wereldoorlog. Aan het einde van het boek ben je met Anna een jaar ouder geworden, en heb je net als zij de wereld wat beter leren begrijpen.

Carlijn.

 
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.