Angelfall. Penryn & het einde der dagen’Susan Ee

Terug naar lijst
 

Angelfall. Penryn & het einde der dagen’

Titel: Angelfall. Penryn & het einde der dagen’
Auteur: Susan Ee
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff, 2014
ISBN: 978 90 218 0935 9
Illustraties:

Terug naar lijst

God noch gebod

In 2014 verscheen in Nederland het eerste deel van de Angelfall-trilogie van de Amerikaanse Susan Ee, ‘Penryn & het einde der dagen’, en inmiddels zijn ook het tweede (‘Penryn & de nieuwe wereld’) en derde deel (‘Penryn & het gevecht om hemel en aarde’) vertaald. De boeken zijn hier lang niet zo bekend als in de Verenigde Staten. Onterecht! Want Angelfall is een verslavende fantasy-cocktail van actie, mysterie en bij vlagen ook misselijkmakende horror. Heb jij een sterke maag die wel wat kan hebben? Dan mag je deze serie beslist niet aan je voorbij laten gaan.

Angelfall speelt zich af in Californië, in de nabije toekomst. Sinds er de ene na de andere natuurramp plaatsvindt en er gewelddadige engelen zijn geland, is de aarde veranderd in een slagveld waar het recht van de sterkste geldt. Voor de zeventienjarige Penryn, haar manke zusje Paige en haar gestoorde moeder (ze beweert met demonen te kunnen praten) staat elke dag in het teken van overleven. Onderweg naar een veiliger schuilplek stuiten de drie echter op hun grootste angst:

Iets wits dwarrelt naar beneden en komt op Paige neer. Ze pakt het op en draait zich om om het mij te laten zien. Het bloed trekt uit haar gezicht weg en ze spert haar ogen open. 
Het is dons. Een sneeuwwitte veer.

De veer is van een engel die het in zijn eentje moet opnemen tegen een paar soortgenoten. Ze snijden hem zijn vleugels af. En dan gaat het helemaal mis. De engelen krijgen Penryn en haar familie in de smiezen en een van hen neemt Paige mee. Als Penryn haar zusje ooit nog terug wil zien, zit er maar één ding op: vriendschap sluiten met de bloedende, vleugelloze engel, die Raffe blijkt te heten, en zorgen dat hij haar vertelt waar ze Paige gevangen houden.

Anders dan de meeste YA-boeken over engelen, zijn de hemelse wezens uit Angelfall machtsbeluste slechteriken die god noch gebod lijken te kennen. Daarmee schept Susan Ee een uiterst donker universum waar goed en kwaad naadloos in elkaar overgaan. Mag je bijvoorbeeld heulen met de vijand om je eigen hachje of dat van je familie te redden? En kan iemand met een monsterachtig uiterlijk vanbinnen toch goed zijn, en andersom?

Die insteek werkt. Niet alleen voelt deze wereld realistisch aan, elke keer dat je denkt te weten waar het verhaal naartoe gaat, neemt de plot een onverwachte wending, soms met bloederige taferelen tot gevolg. En nee, die vallen niet mee. Susan heeft namelijk een erg filmische manier van beschrijven, waardoor je alles voor je ziet, óók de ronduit smerige details. Gelukkig verliest de schrijfster zich hier niet in, maar zijn het altijd de personages die de plot voortstuwen. Stuk voor stuk zijn dat sterke karakters, met aan de ene kant de engelen en hun bizarre, intrigerende politiek, en aan de andere kant Penryn en Raffe die een knetterende, maar onmogelijke romance beleven.

Er is geen ontkomen aan: als je eenmaal begint aan de Angelfall-trilogie, kun je niet meer stoppen. Gelukkig hoeft dat vanaf nu ook niet meer!

Linda.

Leestip: Ben je niet vies van een beetje (bloederige) actie? Dan is de ‘De hongerspelen’ van Suzanne Collins verplichte kost voor je!

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.