Angèle de VerschrikkelijkeTine Mortier

Terug naar lijst
 

Angèle de Verschrikkelijke

Titel: Angèle de Verschrikkelijke
Auteur: Tine Mortier
Uitgeverij: De Eenhoorn, 2011
ISBN: 978 90 5838 641 0
Illustraties: Bert Dombrecht

Terug naar lijst

Het stormt

Angèle, de hoofdpersoon van dit prentenboek, is onzichtbaar, onvermoeibaar en erg boos. Angèle is geen lief beertje, geen stoer jongetje, ze is een orkaan. Eerst nog een onschuldig, schattig klein orkaantje, maar Angèle heeft grootse plannen:

Ze wist niet waar ze vandaan kwam of waar ze heen moest. Ze was er zomaar opeens midden in de oceaan, en ze had vreselijk veel zin om brokken te maken.

Angèle moet eerst oefenen voor ze echt indruk kan maken, maar het gaat steeds beter. Ze gaat meer en meer als een echte orkaan te keer. Angèle is dan ook blij als zij voorpaginanieuws is in de krant: “Zébedé gijzelt het luchtruim.” Maar nu is Angèle beledigd.

Zé-be-dé? Ze zwol van woede. Ik heet Angèle. En zien jullie niet dat ik een meisje ben, stelletje prutsjournalisten?

En niet alleen de journalisten, echt iedereen noemt haar Zébedé. Uiteindelijk ontploft Angèle van woede. Haar laatste woorden zijn: ‘Ik ben Angèle, Angèle de verschrikkelijke’. In de herfst heeft Angèle, want zo gaat dat met orkanen, weer een opvolgster. Midden op de oceaan ontstaat orkaan Jozefientje, met heel veel zin om brokken te maken...

Dit is het verhaal van ‘Angèle, de verschrikkelijke’ in woorden. De woorden van Tine Mortier, woorden die niet netjes in rechthoekjes gedrukt zijn, maar die uitwaaien over de bladzijdes in slordige letters en kronkelige zinnen.

En hoe zit het nu met die vreemde naamsverwisseling, wie is toch Zébedé? Ja, dan moet je goed naar de illustraties kijken... Want op alle platen in het boek zie je Zébedé: een jongetje met rode pet en rode broek die vliegert alsof zijn leven ervan afhangt. Hoe harder Angèle waait, stormt en raast, hoe liever het Zébedé is. Hij laat zijn rode vlieger nooit los en geniet van zijn reis door de lucht. Iedereen is in de ban van Zébedé, kampioen vliegeren. Zébedé vliegt op de illustraties van Bert Dombrecht als een kleine held tussen rondvliegende takken, tuinkabouters, fietsen, schapen en zelfs hele huizen door. De illustraties zijn vol kleur en vaart. De storm zie je op elke tekening meer aanzwellen en de grappige kleine verhaaltjes in de illustraties maken dit boek anders dan veel andere prentenboeken. Angèle zorgt er namelijk voor dat de vreemdste dingen gebeuren op de plekken waar zij langs raast. Zo waaien de letters van het bejaardenhuis in een andere volgorde: Rust Roest wordt Rust Stoer. 'Angèle de Verschrikkelijke' is ook nog eens een heerlijk kijk- en zoekboek.

Zébedé wordt aan het einde van zijn vliegerreis door wel honderd mensen onthaald met een fanfare en een medaille. Is hij niet de hoofdpersoon van het verhaal? Misschien wel, maar zonder Angèle zou hij natuurlijk nergens zijn. Er moet toch iemand zijn vlieger de lucht in blazen!

Marjolein.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.