AndersAndreas Steinhöfel

Terug naar lijst
 

Anders

Titel: Anders
Auteur: Andreas Steinhöfel
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren, 2016
ISBN: 978 90 8967 179 0
Illustraties: Peter Schössow

Terug naar lijst

Felix was aardig, maar saai. Anders niet

Stel je dit rampscenario voor: je gaat eerder weg van school met buikpijn en eenmaal thuis raak je door een bizar ongeluk in coma. Iedereen denkt dat je het niet gaat redden, maar na maanden in slaap word je weer wakker. En je herinnert je niets meer.

Het overkomt de elfjarige Felix Winter. Hij weet niet wie hij is en niet wie zijn ouders zijn. Hij weet bijvoorbeeld ook niet of hij goed was in Duits of in wiskunde en wat er voor het ongeluk zoal in zijn leven afspeelde. Dat komt zijn vrienden Nisse en Ben stiekem wel goed uit, want deze jongens en Felix hebben iets te verbergen.

Maar Felix is Felix helemaal niet meer. Niet alleen is hij zijn leven kwijt, maar ook zijn persoonlijkheid is erg veranderd. Felix was ‘aardig, maar saai’, stelt zijn bijlesdocent Stack. Maar Felix is nu anders en besluit daarom ook maar meteen dat Anders een passende nieuwe naam is.

En dat Anders ‘anders’ is dan anderen, dat merk je. Want je krijgt best de kriebels van hem. Anders dwingt gezag af en kan kleuren bij mensen zien waardoor hij weet wat hen gaat overkomen. Daar maakt hij ook veelvuldig gebruik van, en niet altijd op een positieve manier. Af en toe beschrijft Andreas Steinhöfel de jongen zo indringend dat Anders een beetje bovennatuurlijk en griezelig wordt. Dat Steinhöfel zijn zinnen soms laat ontsporen, helpt daar ook bij. Maar de auteur schrijft vooral mooi. Lees deze monoloog van Stack aan Anders over rouwverwerking maar eens:

‘Het licht van alle sterren die ooit aan de hemel stonden wordt gewoon steeds zwakker. Op een gegeven moment zijn ze uitgedoofd. [...] Om je heen, weet je, voelen ontelbare mensen zich net als jij, zo verloren, zo eenzaam, zo moe en arm. We hoeven elkaar alleen bij de hand te nemen en dan wordt het beter, maar we doen het niet.’

Het verhaal over Anders en zijn vergeten geheim wordt verteld vanuit verschillende perspectieven: van mensen uit Anders’ omgeving. Opvallend is dat er op vriend Ben na, alleen maar volwassenen aan het woord komen. Dat is een van de redenen waarom ‘Anders’ niet helemaal als een jeugdroman aanvoelt. Het is een intrigerend verhaal dat je in een ruk uitleest, maar voor wie is het boek precies bedoeld? Het is namelijk soms moeilijk om je met Anders te identificeren, vooral omdat hij niet overkomt als een jongen van elf. Daarom is ‘Anders’ vooral een goede keus voor je als je een gevorderde lezer bent, van iet wat eigenaardige maar originele verhalen houdt en ingewikkelde plotwendingen geen probleem vindt.

‘Anders’ is een zoektocht en een achtbaan tegelijkertijd, maar gelukkig sla je het boek uiteindelijk wel met een glimlach dicht. Durf je het aan?

Lizan.

Leestip: David, de hoofdpersoon uit ‘Het toevallige leven van Justin Case’ van Meg Rosoff, besluit ook om het roer om te gooien én zijn naam te veranderen.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.