Amerigo - een sinterklaascrimiKees Putman

Terug naar lijst
 

Amerigo - een sinterklaascrimi

Titel: Amerigo - een sinterklaascrimi
Auteur: Kees Putman
Uitgeverij: Sjaloom, 2002
ISBN: 978 90 624 9415 6
Illustraties:

Terug naar lijst

Het paard van de Sint in gevaar!

'Misschien is de Wegwijspiet in de mist de weg kwijtgeraakt of zo, ik begrijp er niks meer van. Er staan hier volgens mij minstens wel een miljoen mensen op de pakjesboot te wachten en die komt maar niet'.

Het boek 'Amerigo - een sinterklaascrimi' begint zoals elk sinterklaasfeest in Nederland van start gaat: de aankomst van de pakjesboot in Nederland. Elk jaar gaat er weer een hoop mis voordat de Sint voet aan wal zet. Of zijn boot kan niet onder een brug door, zijn Wegwijspiet kan geen kaart lezen, of de pepernoten zijn verdwenen… Maar dat ook als de Sint weer terug is op zijn kasteel in Spanje niet alles van een leien dakje gaat, vertelt schrijver Kees Putman in zijn sinterklaascrimi.

Kim hoort op een nacht de twee inbrekers Cor en Willem een plan bedenken om Amerigo, het paard van Sinterklaas, te stelen. Ze schrikt heel erg en ziet maar één oplossing: de Sint waarschuwen. Met haar oudere broer Mark en haar jongere broertje Pietertje besluit ze Sinterklaas achterna te reizen naar Spanje om hem van het dievenplan op de hoogte te stellen. Zonder dat hun ouders het weten, verstoppen de kinderen zich in de caravan van de buren, die naar Spanje op vakantie gaan. De race is begonnen: wie zullen er eerder bij de Sint zijn? De dieven of de kinderen?

Putman schreef het verhaal oorspronkelijk als filmscenario, maar werkte het later om tot een jeugdroman. Al is het verhaal aan de basis erg origineel, de uitwerking is traditioneel. Zo is er een dikke en een dunne inbreker, die ook nog de bijnamen 'De Rubber' en 'De Knijpkat' hebben. Zij zijn wel heel duidelijk de slechteriken die de goede Sint kwaad willen doen. De drie kinderen zijn de helden die voor het goede strijden. En als het tot een confrontatie komt tussen de boeven en de kinderen beschrijft Putman dit op een 'Home Alone'-achtige manier. Net als in die overbekende kerstfilm proberen de kinderen met allerlei valstrikken en trucs de dieven te stoppen.

Maar ondanks dit alles is 'Amerigo' wel bijzonder spannend en zitten er best stukjes in het boek die de mondhoeken doen krullen. Zo bungelt één van de dieven in een gevecht op straat als een 'vochtig theezakje aan de vuist van een krachtpatser' en wordt de vervelende secretaris van Sint een 'ZeurPiet' genoemd. Dat zijn leuke dingen.

Het boek is geschreven voor kinderen boven de negen jaar. Een verrassende doelgroep voor een sinterklaasboek. Maar het verhaal is ondanks dat het hier en daar wel wat voorspelbaar is, absoluut niet kinderachtig. Perfect om voor te lezen voor een klas en voor goede lezers leuk in de aanloop naar het sinterklaasfeest.

Bas.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.