Als niemand kijktMarjolijn Hof

Terug naar lijst
 

Als niemand kijkt

Titel: Als niemand kijkt
Auteur: Marjolijn Hof
Uitgeverij: Querido, 2009
ISBN: 978 90 451 0761 5
Illustraties:

Terug naar lijst

Stoppen of dansen

Toen de mensen van Het Nationale Ballet kwamen kijken danste ik goed. Ik danste voor mij en Inez samen. Het ging gemakkelijker dan anders. Mijn lichaam deed wat ik wilde, alsof het doorhad hoe belangrijk het was om gezien te worden.

Gezien worden en gezien willen worden, daar draait het om in Julia’s leven. Ze zit vanaf haar vijfde op ballet en ze is goed, soms zelfs de beste, maar het dansen brengt haar vaak meer pijn dan geluk. Haar onzekerheid over haar lichaam en over haar talent is groot, en de balletwereld stelt hoge eisen. Julia twijfelt of dit is wat ze wil. ‘Stoppen of dansen. Het een of het ander.’

In ‘Als niemand kijkt’ geven Marjolijn Hof en Iris Kuijpers een realistisch beeld van de mooie én de zware kanten van het balletdansen. Meteen op de eerste bladzijde word je geconfronteerd met de onzekerheid die ballerina Julia ervaart: ‘Dun genoeg? Gespierd genoeg? Mooi genoeg?’ Marjolijn Hof beschrijft de gedachten en emoties van Julia zo helder en invoelbaar dat je met haar meeleeft tijdens haar opleiding tot ballerina. Je leest over Julia’s successen, maar ook over de jaloezie, twijfel en pijn die daarmee samen gaan. Doordat die twee kanten goed in beeld worden gebracht, voel je hoe lastig Julia’s dilemma is. Ze zal een antwoord moeten vinden op de vraag van haar fysiotherapeut: ‘En als niemand kijkt,’ zei Jozef, ‘is het dan nog leuk?’ Zou ze nog dansen als ze door niemand gezien wordt?

Het verhaal is geen aaneenschakeling van spannende gebeurtenissen of onverwachte wendingen. Het gaat vooral over de psychologische ontwikkeling van een meisje dat ballerina wil worden en geconfronteerd wordt met wat die wens in de praktijk inhoudt. Het nawoord van Iris Kuijpers laat zien dat het verhaal in de kern echt gebeurd is, en dat maakt het nog persoonlijker. ‘Als niemand kijkt’ is een openhartig verhaal over een ballerina met talent die haar ambities wil waarmaken, maar tegelijkertijd tegen de harde realiteit van de balletwereld aanloopt. Je hoeft geen balletdanseres te zijn om je in te kunnen leven in het verhaal. Ambitie en teleurstelling zijn voor iedereen herkenbaar, en we hebben dat allemaal wel eens op een eigen manier ervaren.

‘Als niemand kijkt’ is een deel van de Slash-reeks, waarin een auteur het verhaal van een bijzondere jongere opschrijft.

Anne.

Leestip: Als dit boek je aanspreekt, lees dan ook een ander boek uit de Slash-reeks, bijvoorbeeld 'De gelukvinder' van Edward van de Vendel en Anoush Elman.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.