Als iemand ooit mijn botjes vindtJaap Robben

Terug naar lijst
 

Als iemand ooit mijn botjes vindt

Titel: Als iemand ooit mijn botjes vindt
Auteur: Jaap Robben
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 978-90-445-2421-5
Illustraties: Benjamin Leroy

Terug naar lijst

Oude woorden, nieuwe dieren

Het dierenrijk groeit nog steeds. Het komt vaak voor dat biologen heel nieuwe diersoorten ontdekken waarvan nog niemand heeft gehoord. De dieren kunnen diep in de zee leven, of in de jungle waar weinig mensen komen. Dat is altijd goed nieuws, want doordat steeds meer bos gekapt wordt en de zeeën en de lucht steeds meer vervuilen, sterven er ieder jaar veel diersoorten uit. We hebben de nieuw ontdekte dieren hard nodig, lijkt het. De kinderboekenschrijver Jaap Robben en de illustrator Benjamin Leroy helpen een handje mee met ‘Als iemand ooit mijn botjes vindt’, een gedichtenbundel over dieren die zouden kunnen bestaan.

Het bijzondere aan de namen van de dieren is dat het allemaal oude Nederlandse woorden zijn waarvan nog maar heel weinig mensen de betekenis kennen. En die mensen zouden best wel linguïsten, taalonderzoekers, kunnen zijn. Zij onderzoeken de taal net als biologen de natuur. En ze komen nog steeds nieuwe betekenissen van woorden tegen. Even terug: Jaap Robben en Benjamin Leroy zijn dus niet alleen net biologen, ze zijn ook net als taalkundigen. Fantasierijke taalkundigen, want wie heeft nu eerder een gedicht over een spiraalboor geschreven? 

Het was een heel lange,

een heel lange avegaar

en ik had hem gevangen

maar

toen ik mijn dierenboek gevonden had,

zag ik nog net hoe hij zichzelf

een gaatje door het glas heen at.

 

Ja, natuurlijk, denk je dan als je het gedicht leest en de illustratie bekijkt. Een spiraalboor – avegaar – is net een lange, gulzige worm. Andere oerwoorddieren heten bijvoorbeeld ulevel, falie of oelewapper: pure poëzie, ieder woord is al een beeld op zich. Het mooie is dat jij als lezer ook een onderzoeker wordt en zoals alle onderzoekers, vervuld wordt van een groot verlangen om te weten. Al lezende voel je dat je erachter móet komen wat al die woorden vroeger betekenden. Een uurtje googelen helpt je uit de brand: zo ontdek je dat ulevel een vierkant snoepje was, een falie een regenmantel en een oelewapper een stommeling. En als je eenmaal achter de betekenissen bent gekomen, kun je nog meer genieten van de gedichten en de tekeningen die je meenemen in de wereld van de woorden die als dieren herboren zijn. Er zit veel wijsheid in, zoals in dit gedicht over de cajoleer:

Ik heb handen

die graag iemand zouden aaien.

Al is af en toe eens zwaaien

ook een goed begin.

 

‘Als iemand ooit mijn botjes vindt’ is een snoeze* gedichtenbundel over mogelijke dieren, gemaakt van woorden die er ooit waren, vol onverwachte beelden van mogelijke betekenissen. Voor dit boek, zoals voor alle goede boeken, geldt hetzelfde als voor de kwukel: ‘Voor mij bestaat zelfs geen recept.’

 *Volgens een meisje van acht betekent ‘snoeze’ zowel schattig als stoer als slim. 

 Elisa. 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.