Als iedereen slaaptKomako Sakai

Terug naar lijst
 

Als iedereen slaapt

Titel: Als iedereen slaapt
Auteur: Komako Sakai
Uitgeverij: De Eenhoorn, 2013
ISBN: 978 90 583 8875 9
Illustraties:

Terug naar lijst

Midden in de nacht

Als Hanna midden in de nacht wakker wordt, is alles stil en donker. Iedereen slaapt, behalve Hanna. En dus heeft ze het huis voor zichzelf. Samen met Kito de poes verkent ze stiekem de nacht, zonder dat iemand haar iets verbiedt. Want als iedereen slaapt, dan mag alles.

Hanna heeft een mama, een papa en een grote zus. Maar ’s nachts merkt ze daar niets van, want dan is er niemand wakker. In 'Als iedereen slaapt' doet Hanna allemaal dingen die eigenlijk niet mogen. Melk geven aan de poes, snoepen uit de koelkast en natuurlijk onder de dekens spelen met het speelgoed van grote zus. Want die heeft lekker niets door. Zo gaat er ’s nachts voor Hanna een wereld open die ze overdag niet te zien krijgt. En dat is het bijzondere aan de nacht. Je bent helemaal alleen met de stilte en het donker, en vrij om te doen wat je wil. Dit heeft iets magisch, vooral voor peuters en kleuters die zelf dingen willen ontdekken, net als Hanna.

Voor sommige kinderen zijn de nacht en het donker iets engs. Je weet maar nooit wat er onder je bed of in je kast zit. 'Als iedereen slaapt' laat de andere kant van de nacht zien. Schrijfster en illustratrice Komako Sakai vindt dat kinderboeken niet altijd licht en schattig hoeven te zijn, want dat zijn kinderen ook niet alleen maar. 'Als iedereen slaapt' is vooral ondeugend en avontuurlijk. Welk kind wil er nou graag naar volwassenen of grotere broers of zussen luisteren? Het zelf doen dat is veel leuker, je hoeft alleen maar even te wachten tot iedereen slaapt.

De sfeer van de nacht zie je in de prenten heel goed terugkomen. De kleuren die Komako gebruikt heeft, liggen allemaal dicht in de buurt van blauw en zwart en soms springt er een felle kleur uit. De tekeningen maakte ze van acrylverf en een soort waskrijtjes. Het resultaat is een prentenboek met schilderachtige tekeningen waar een mysterieuze sfeer omheen hangt. Komako laat de nacht zo op zijn mooist zien. En het leuke is dat je de tekst niet per se nodig hebt. De illustraties vertellen het verhaal ook al. Je hoeft dus niet te kunnen lezen om dit boek te kunnen… lezen!

Uiteindelijk beginnen Hanna en Kito wel een beetje moe te worden. En dat is ook niet zo gek, want ’s nachts hoor je in bed te liggen slapen. Maar misschien kun je als je midden in de nacht naar de wc moet, net als Hanna, eens een keer een kort rondje door het huis lopen. Eet dan stiekem iets uit de koelkast en maak misschien één tekening met de kleurpotloden van je zus. Dat is dan ons geheimpje.

Kim.

Leuk weetje: Het eerste boek dat de Japanse schrijfster/illustratrice Komako Sakai zelf ooit kreeg, was 'Nijntje' van Dick Bruna! Zijn illustraties vond ze heel erg mooi.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.