Als het waar isTara Altebrando

Terug naar lijst
 

Als het waar is

Titel: Als het waar is
Auteur: Tara Altebrando
Uitgeverij: Young & Awesome, 2017
ISBN: 978 90 258 7372
Illustraties:

Terug naar lijst

Voor wie (niet) durft te geloven

Geloof jij dat er meer is tussen hemel en aarde? De meningen zijn daarover nogal verdeeld. Alle mogelijke standpunten kom je tegen in ‘Als het waar is’ van Tara Altebrando. Voor Kaylee is het een vraag waarop ze het antwoord niet weet, terwijl haar beste vriend Aiden er heel duidelijk niet in gelooft. Maar Kaylee heeft alle reden om te twijfelen. Haar biologische moeder Crystal komt als tiener in het nieuws omdat ze telekinetische gaven zou hebben. Jaren later haalt ze opnieuw het nieuws omdat ze haar zoontje vermoord en levenslang krijgt. Als het verleden wordt opgerakeld in een podcast over Crystal wordt Kaylee’s leven op zijn kop gezet. Toch wil ze eraan meewerken: Kaylee ziet het als dé kans om erachter te komen hoe het allemaal zit met haar moeder én met zichzelf. Ook in haar leven gebeur(d)en er namelijk onverklaarbare dingen.

De vreemde dingen die Kaylee in het verleden heeft meegemaakt, komen op een knappe manier beetje bij beetje aan het licht. Door de formulering is het duidelijk dat Kaylee niet durft te denken dat ze er verantwoordelijk voor kan zijn geweest: ‘Stel dat ik mijn ogen zo stijf dichtdeed dat het glas van de lamp zomaar aan gruzelementen spatte?. In het heden gebeuren er net zoveel opvallende dingen rondom Kaylee: ‘Stel dat je iemand kunt laten struikelen zodat hij valt door er alleen maar aan te denken?’. De constante ‘stel dat…’ verwoording bij zulke stukken voelt wel wat gemaakt en daardoor stroef aan.

‘Als het waar is’ laat je zowel vooraf als tijdens het lezen nadenken over de vraag of het hebben van telekinetische gaven waar zou kunnen zijn. Het is belangrijk om niet zozeer een kant te kiezen, maar juist een open visie te hebben. Zo word je pas echt verrast tijdens dit verhaal waarin niets is wat het lijkt. De voortdurende plotwisselingen zetten je namelijk steeds op het verkeerde been. Zelf weet je op den duur ook niet meer wat je moet geloven en dat is nou juist de kracht van dit boek. Door de aanhoudende twijfels blijft het je in zijn greep houden en blijft het tot het einde spannend. Heel langzaam ontrafel je samen met Kaylee de waarheid. Het zorgt ervoor dat ze alles uiteindelijk anders gaat zien. Daarbij leert Kaylee belangrijke levenslessen, zoals dat je iemand niet kunt dwingen om van je te houden. Die wijsheden liggen er overigens wel vrij dik bovenop. De uiteindelijke climax waarbij Kaylee het lot van haar moeder en zichzelf bepaalt, is origineel te noemen, maar ook een tikkeltje ongeloofwaardig. Toch eindigt het verhaal sterk: net als je denkt te weten hoe het zit, zorgt een flashback van Kaylee naar haar jeugd opnieuw voor twijfels.

Suzan.

Leestip: Oog om oogvan Buddy Tegenbosch laat ook zien hoe heftig de confrontatie kan zijn met het verleden en hoe het heft in eigen handen wordt genomen.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.