Als er een monster is geborenSean Taylor

Terug naar lijst
 

Als er een monster is geboren

Titel: Als er een monster is geboren
Auteur: Sean Taylor
Uitgeverij: Holland, 2007
ISBN: 978 90 251 1017 8
Illustraties: Nick Sharratt

Terug naar lijst

Monsterlijk

Wat denk je dat er gaat gebeuren als een verhaal begint met ‘Als er een monster is geboren…’? Wat denk je dat er gaat gebeuren als die zin in witte letters op een pikzwarte bladzijde staat, waarbij het woord monster in grote halfzwarte hoofdletters is gedrukt? Dan lijkt het alsof er een superspannend verhaal met enge monsters gaat beginnen. Dat zou kunnen, maar het kan ook dat op de tegenoverliggende witte pagina een lief groen babymonstertje in een blauwe kinderwagen naar je kijkt.

In het verhaal ‘Als er een monster is geboren’ (Leespluim augustus 2007) laat de Engelse schrijver Sean Taylor steeds twee mogelijkheden op de lezer los. ‘Als er een monster is geboren… dan kunnen er twee dingen gebeuren – ofwel het is een verweg-in-de-wouden monster; of het is een onder-je-bed monster.’ Bij de eerste situatie stopt het verhaal, maar is het de tweede, dan gaat het verhaal verder en komen er weer twee mogelijkheden. ‘Als het een verweg-in-de-wouden monster is, dan is het verhaaltje uit. Maar als het een onder-je-bed monster is, dan kunnen er twee dingen gebeuren – ofwel hij eet je op, of… je wordt vriendjes en je neemt hem mee naar school.’

Het lijkt of je zelf kan kiezen welke kant het verhaal op gaat - in je fantasie kan het verhaal natuurlijk ook twee kanten op - maar de schrijver stuurt je toch in een bepaalde richting. Het onder-je-bed monster gaat mee naar school en eet daar het schoolhoofd op. Dat is niks bijzonders voor een monster, maar hoe gaat het verder? Voorin het prentenboek vertelt de schrijver dat hij dit verhaal heeft gebaseerd op een traditioneel gedicht uit Brazilië: ‘Als er een baby is geboren…’. Paul Biegel, de schrijver van onder andere de boeken over de Kleine Kapitein, heeft de tekst van het prentenboek vanuit het Engels naar het Nederlands vertaald.

Het lieve groene babymonstertje is getekend door de Engelse Nick Sharratt. Zijn grappige monsterfiguren, in felle kleuren met een zwarte lijn eromheen, passen goed bij de tekst. De tekeningen, die meestal in een cirkel of een blok staan, zijn soms zogenaamd angstaanjagend, maar vaak gewoon lief. Niet alleen de illustraties, maar ook de typografie, de manier waarop de letters zijn afgedrukt, maken dit boek bijzonder. De twee mogelijkheden voor het verloop van het verhaal staan steeds in een ander lettertype dan de rest van de tekst. Op de linkerpagina staat altijd de ene verhaallijn genoemd, op de rechterpagina de andere. Het is spannend dat pas op de volgende bladzijde duidelijk wordt wat er gebeurt bij het volgen van de tweede verhaallijn.

Nu ben je vast nog benieuwder naar wat er gebeurt als er een monster is geboren…

Inger.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.