Alles wat overblijftJanna de Lathouder

Terug naar lijst
 

Alles wat overblijft

Titel: Alles wat overblijft
Auteur: Janna de Lathouder
Uitgeverij: Clavis, 2013
ISBN: 978 90 448 2033 1
Illustraties: Anne Schneider

Terug naar lijst

Lekker theeleuten met vrienden en kopjes met Verhalenthee.

Ze noemen hem een rommelpot, en een sloddervogel. ‘Een verschrikking, die Uil.’
‘Het is mijn eigen schuld,’ denkt Uil verdrietig…

De gezichtsuitdrukkingen liegen er niet om. Waarom is Uil zo verdrietig en waarom is zijn huis zo stampvol met troep?

O-o wie rent daar zo hard naar boven?
Kijkt hij wel uit?
BOEM!

Eekhoorn botst tegen Uil aan. En samen vallen ze met alle spulletjes naar beneden. ‘‘Wat een bende!’ flapt Eekhoorn eruit.’ Maar Uil is juist heel trots op zijn spulletjes. ‘Een verzameling van Alles wat Overblijft. Alles wat ik bewaar heeft een verhaal.’

Uil begint met vertellen over alle spannende, mooie en bijzondere dingen die hij heeft meegemaakt. ‘‘Dat zijn niet zomaar verhalen,’ zegt Eekhoorn, ‘het zijn herinneringen.’’

Juist van deze herinneringen kan Uil nu zo moeilijk afstand doen. Dan zou hij al zijn spullen moeten weggooien. Het voordeel hiervan is dat hij ruimte in zijn huis krijgt om thee te drinken met zijn vrienden, maar stel dat hij dan al die herinneringen vergeet… Eekhoorn komt met de oplossing: ‘Je moet onthouden dat je niks mag vergeten.’ Dat is grappig… wat een slimme eekhoorn! Maar hij is ook doortastend en zet Uil voor de keuze: ‘Wat heb je liever, thee met vrienden of troep in je eentje?’

Ja, een uil is meestal wel wijs, maar zal deze Uil zijn naam eer aan doen?  

Uil wil een spullententoonstelling beginnen. Met alle troep. Eekhoorn stelt voor om een Verhalenmuseum in te richten. Zonder alle troep. Uil vertelt verhalen en Eekhoorn zal thee serveren. ‘Uil ziet het helemaal zitten.’ Eekhoorn gaat direct beginnen met meten en tekenen. Uil heeft het druk met het onthouden dat hij niets mag vergeten. 

Het museum wordt officieel geopend en alle dieren in het bos komen luisteren en drinken thee. Na afloop wassen Eekhoorn en Uil samen de kopjes af. Uil heeft nog een verrassing voor Eekhoorn. Hij is namelijk met een nieuwe verzameling begonnen. Wat voor verzameling zou dat zijn, denk je…?

Illustrator Anne Schneider laat op haar prenten heel goed zien hoe de dieren zich voelen en brengt daarmee het verhaal tot leven. Je sluit Eekhoorn en Uil in je hart.

Janna de Lathouder heeft een prachtig verhaal geschreven over vrienden maken. Over anders zijn en eenzaamheid. Eekhoorn is een echte vriend, hij is geduldig en zoekt samen met Uil naar oplossingen. Het boek vertelt je ook dat de eerste indruk van iemand niet altijd de juiste is en dat iedereen het fijn vindt om vrienden te hebben die naar je luisteren en die je waarderen.  

Een boek dat je keer op keer blijft lezen. Het verhaal pakt je van het begin tot het eind en blijft bij je als een mooie herinnering. 

Paula.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.