Alles voor de helftTanja Seegers

Terug naar lijst
 

Alles voor de helft

Titel: Alles voor de helft
Auteur: Tanja Seegers
Uitgeverij: Manteau, 2007
ISBN: 978 90 223 2218 5
Illustraties: Nynke Talsma

Terug naar lijst

Liever lui dan moe

'Als je ergens aan begint, moet je het ook afmaken'. Die zin heb je vast al heel vaak gehoord. Elke dag moet je je bord leeg eten, je huiswerk netjes afmaken en de hele afwas doen. Van je ouders, of van je leraar. Maar in het dorp waar Hanna met haar ouders gaat wonen, doen ze alles maar voor de helft. Kinderen hoeven hun sommen nooit helemaal af te maken. Muziekconcerten stoppen halverwege. Spelletjes worden nooit uitgespeeld. Soms is dat fijn, maar af en toe ook lastig. Zeker als je niet weet dat het zo hoort in het dorp, zoals Hanna.

In het grappige boek 'Alles voor de helft' van Tanja Seegers ontmoet Hanna een vreemde dame. Tante Edna woont al jaren in een doodskist op het kerkhof. Tjsa, want als je alles voor de helft doet, ben je dus eigenlijk al half dood. Ze heeft het zich wel gemakkelijk gemaakt. De kist waarin ze woont, heeft gezellige gordijntjes en een leuk behangetje. Toch is ze erg eenzaam. In het begin kwamen er nog wel mensen langs. Toen stond ze ook in alle kranten. Maar na 34 jaar is iedereen eraan gewend. Dat er weinig mensen langskomen, ligt ook wel een beetje aan tante Edna zelf. Ze is niet echt vriendelijk voor de voorbijgangers. Hanna weet dat natuurlijk niet. Bovendien is het een meisje dat gewoon overal op af stapt. Elke dag gaat ze even naar het kerkhof. Hanna’s ouders geloven niks van Hanna’s verhalen over tante Edna. Die hebben het veel te druk met het opzetten van hun hotel. Ze hebben niet eens door dat de mensen in hun dorp alles voor de helft doen.

Ook al speelt het verhaal zich voor een groot gedeelte af op het kerkhof, 'Alles voor de helft' is geen eng boek. Op de begraafplaats is het juist heel gezellig. Vreemd is het natuurlijk wel. Dat iedereen alles maar voor de helft doet, zorgt voor grappige situaties. Zoals de apotheker die alleen maar halve pillen voorschrijft, voor half zieke mensen. Zielig is het voor de dirigent uit de stad. Hij snapt maar niet dat de muzikanten steeds halverwege een liedje stoppen met spelen. Misschien had de schrijfster nog wel meer met dit leuke verzinsel kunnen doen. Ook zou je wel meer willen weten over waarom tante Edna in een kist is gaan liggen.

Ondertussen nadert het 35-jarig jubileum van tante Edna. Zó lang in een kist liggen, dat is een goede reden voor een feestje. Tante Edna is er helemaal klaar voor. Er zijn hapjes en drankjes, lampjes en kussentjes. Alleen het bezoek laat op zich wachten…
 

Juulke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.