Alles moet nog op zijn plaatsDiverse auteurs

Terug naar lijst
 

Alles moet nog op zijn plaats

Titel: Alles moet nog op zijn plaats
Auteur: Diverse auteurs
Uitgeverij: Lannoo, 2003
ISBN: 978 90 209 5361 9
Illustraties: Sofie Geerts

Terug naar lijst

Grote en kleine dingen in het leven

Een boekje met gedichten lees je meestal niet in één keer uit. Steeds weer kun je het pakken om nieuwe gedichtjes te lezen. Of om je lievelingsgedicht weer eens te bekijken of uit je hoofd te leren. In het gedichtenboekje 'Alles moet nog op zijn plaats' staan mooie gedichten voor grote en kleine kinderen, geschreven door grote en kleine dichters.

Drie gedichten uit het boekje zijn geschreven door dichters die meededen aan een dichtwedstrijd. De jury vond de gedichten verrassend, eigenzinnig en speels. Het gedicht van Klaartje Ascoop, 'Lach nu maar niet', kreeg de eerste prijs. Haar gedicht gaat over dingen in het leven die nog op zijn plaats moeten komen, zoals 'een kind bij zijn moeder' of 'een dak op een huis'. De laatste zin is 'Je tijd gaat nu in'. Hiermee bedoelt ze misschien wel dat zij zich zorgen maakt over alles wat er in de wereld gebeurt. Maar wellicht heeft ze een andere boodschap. Dat is bij gedichten moeilijk te achterhalen. Sommige gedichten moet je niet proberen te begrijpen. Ze zijn gewoon mooi of bijzonder en als je ze vaker leest krijgen ze een eigen betekenis.

Er zijn veel mensen die dichten als ze verliefd zijn. Niet alleen meisjes, ook jongens! In dit boekje staan niet zoveel liefdesgedichten. Ze gaan meer over vaders, speelgoed, hondjes of vrienden. De meeste zijn erg grappig geschreven. Dichter Agnes van den Abeele verkoopt zoentjes in een winkel:

'dag meneertje, verkoopt u ook zoentjes?
Oh ja, mevrouwtje, ze zijn vers van de dag!
Hoe wilt u ze: natte zoentjes of klappende zoentjes
Kusjes in trosjes of een grote O-zoen
Met chocorandje?'

Een ander leuk gedichtje is van Rosemarie Juchtmans. Zij dicht over de verschillende vruchten die er bestaan en de keus die we hebben.

'Wat een geur en wat een kleur
Al die smaken
Ja die maken
Anders zijn
Reuzefijn

Zo wordt leven nooit een sleur'

Poëzie hoeft niet alleen over mooie onderwerpen te gaan. Dichten is een vorm waarin iemand zich kan uiten. Sommige vaste dichtvormen of ritmes bestaan al eeuwen. Gedichten die speciaal voor kinderen worden gemaakt, zoals in dit boekje, moeten een kind simpelweg aanspreken. In 'Alles moet nog op zijn plaats' staan zoveel verschillende toegankelijke stijlen, dat er altijd wel gedichten bij zijn die je zullen aanspreken. Lees ze niet allemaal achter elkaar, er staan er genoeg in om je avond na avond te verrassen.

Liselotte.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.