Allemaal willen we de hemelEls Beerten

Terug naar lijst
 

Allemaal willen we de hemel

Titel: Allemaal willen we de hemel
Auteur: Els Beerten
Uitgeverij: Querido, 2008
ISBN: 978 90 451 0619 9
Illustraties:

Terug naar lijst

Een schrikschijter droomt van het heldendom

‘Het zou een misdaad zijn als de Russen de oorlog wonnen. Het zou de hel worden, jongens, de hel op aarde.’ Hij zweeg even. ‘En we willen allemaal de hemel. Is het niet?’

Dit zijn de woorden van pastoor Vanden Avenne. Het is 1943. Vlaanderen is weliswaar bezet door de Duitsers, maar in het oosten vechten de Russen tegen diezelfde Duitsers. Wanneer deze Bolsjewieken de oorlog winnen, branden ze alle kerken plat en worden de katholieken uitgemoord. Vandaar dat pastoor Vanden Avenne jonge jongens oproept om lid te worden van het Vlaams Nationaal Verbond, het VNV. Die jongens gaan aan het oostfront vechten tegen de Russen. Na de oorlog zullen ze als helden worden onthaald, belooft Vanden Avenne.

Jef Claessen wil dolgraag zo’n held zijn, maar zijn vader is woedend als hij thuiskomt met een vlaggetje van het VNV. Ward Dusoleil besluit wel te gaan vechten. Jef bewondert Ward in alles en zou dolgraag net zo dapper en doortastend zijn als zijn vriend. Hij wikt, weegt, maar zwicht.

Ward vertrok zonder mij.
Mijn vader had gelijk. Ik had te weinig haar op mijn tanden.
Ik was een platbroek. Een schrikschijter van de bovenste plank.

Na de oorlog wordt Jef alsnog geëerd als de held die hij allang niet meer wil zijn. Jef heeft een geheim. Het heeft te maken met Ward, die in 1944 de verzetsman Theo Verlaak heeft neergeschoten. Is Jef nog steeds de schrikschijter die hij toen was of komt hij met de waarheid voor de dag?

500 bladzijden lang neemt Els Beerten je mee naar een Vlaams dorp, waar iedereen elkaar kent. Goed is goed en fout is fout, zeker in de ogen van een rechtlijnige man als de vader van Jef. Maar als er iets blijkt uit ‘Allemaal willen we de hemel’ dan is het dat de scheidingslijn tussen goed en fout uiterst dun kan zijn. Een schrikschijter kan een held worden, ook al is hij held tegen wil en dank. Niets in dit boek is uiteindelijk wat het leek te zijn.

Het doodgewone Vlaamse gezin Claessen speelt de hoofdrol: Jef, zijn zus Renée en hun kleine broertje Remi vertellen, afgewisseld door Ward, om beurten over de oorlog, het dorpsleven, hun twijfels en de keuzes die ze moeten maken. Hierdoor leer je alle personages goed kennen, zowel door hun eigen ogen als door die van de anderen. In het begin is het even wennen dat het perspectief steeds wisselt, ook omdat het verhaal niet chronologisch wordt verteld. Daarna kun je ‘Allemaal willen we de hemel’ niet meer wegleggen. Het is een formidabel boek over leugens en de waarheid, over dromen en daden, over zwart en over wit. Én over alle mogelijke grijstinten daar tussenin.

Lidewij.

Lijkt dit je een mooi boek? Lees dan ook de recensie over ‘De hemel van Heivisj’ van Benny Lindelauf.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.