Allemaal praatjesGeert De Kockere

Terug naar lijst
 

Allemaal praatjes

Titel: Allemaal praatjes
Auteur: Geert De Kockere
Uitgeverij: De Eenhoorn, 2012
ISBN: 978 90 5838 763 9
Illustraties: Klaas Verplancke

Terug naar lijst

Vriendschap en andere problemen

Een onzekere egel wil van de eekhoorn weten of hij diens vriend is. Dat is zo, zegt de eekhoorn. De egel gelooft hem niet zomaar. De eekhoorn moet het twee of drie keer herhalen. Daarna wil de egel van de eekhoorn weten, of deze zijn vriend is. Dat laat de eekhoorn aan de egel over.

Egel dacht diep na. Zijn stekels gloeiden ervan. Hij wilde het dolgraag weten. Hij wilde dolgraag weten of Eekhoorn zijn vriend was. Maar hij kwam er niet uit, hoe hard hij er ook over nadacht. Vriendschap is niet makkelijk, besloot Egel.

‘Allemaal praatjes!’ gaat over dieren die elkaar heel graag willen begrijpen. De egel met zijn idee dat vriendschap ingewikkeld is. Een olifant die denkt dat hij doodgaat maar toch de dood uitstelt tot na het feest van de slak. Een mug en een spin die elkaar proberen te overtreffen tot ze doorhebben dat ze samen heel wat kunnen. De koppels liggen niet voor de hand: de vlinder en de neushoorn, de kip en de worm, de vis en het paard. Allemaal hebben ze een probleem dat ze samen in twee kleine bladzijden willen oplossen. Meestal lukt dat ook. Dat is knap gedaan van kinderboekenschrijver Geert De Kockere.

Een van de belangrijkste problemen waar deze dieren voor staan is vriendschap. Soms is het maar een beginnetje, iets wat vriendschap zou kunnen worden. Of het zo ver komt, is vaak onzeker, maar die verwachting van elkaar hebben de dieren wel. Bijvoorbeeld de vlinder die een gedicht aan de neushoorn wil voordragen. De neushoorn hoort het gedicht aan, maar zegt niet dat hij het mooi vindt. Of de vlinder dat wil horen, vraagt hij.

‘Ja,’ zei Vlinder ten slotte. ‘Ja, ik zou willen dat je het mooi vindt. Dat zou ik heel graag willen.’ ‘Nou, goed dan,’ zei Neushoorn. ‘Ik vind het mooi.’ ‘O...’ riep Vlinder. En hij fladderde tevreden weg.

Alle dertig dieren in deze bundel zijn verdacht menselijk. Want mensen willen ook
dat de ander tegen hen zegt dat ze mooi of slim zijn. Iedereen wil geaccepteerd worden door de ander, maar weet lang niet altijd of dat ook zo is. Al pratend komen de vlinder, de olifant en alle anderen er ten slotte wel achter.

‘Allemaal praatjes!’ is een heerlijk, grappig geschreven kletsboek over dingen die er toe doen. Naast de pagina’s tekst staan uitspraken uit de verhalen, die soms alleen al stof tot nadenken geven. ‘Weten we dan helemaal niets?’ staat er, of: ‘Wat is mooi en wat is lelijk?’ De uitspraak bij het verhaal over de egel die vriendschap zo ingewikkeld vindt, luidt: ‘Niets is zo makkelijk als vriendschap.’ Of dat echt zo is? In ieder geval is in dit boek niets wat het eerst lijkt.

Elisa.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.