Allemaal lichtjesVivian den Hollander

Terug naar lijst
 

Allemaal lichtjes

Titel: Allemaal lichtjes
Auteur: Vivian den Hollander
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf, 2004
ISBN: 978 90 269 9846 1
Illustraties: Juliette de Wit

Terug naar lijst

Gezellige drukte met kerst!

In de donkere decemberdagen is het extra fijn om lekker voorgelezen te worden of zelf een boek te lezen op de bank of in bed. ‘Vrolijk Kerstfeest, Kleine Beer’, van John Prater, is een schattig nieuw prentenboek in de ‘Kleine Beer-reeks’ van Prater. Maar let op: niet de echte Kleine Beer van Martin Waddell en Barbara Firth!

In ‘Vrolijk Kerstfeest, Kleine Beer’ viert kleine beer kerst. De hele berenfamilie komt op bezoek bij zijn papa en mama. Ook opa en oma beer komen op visite en iedereen heeft cadeautjes meegenomen. De cadeautjes liggen al onder de kerstboom en de berenneefjes en nichtjes kunnen eigelijk niet wachten ze open te maken! Welke zou voor wie zijn? En wat zou er in zitten? Kleine beer beseft, dat hij geen cadeau voor opa beer heeft gekocht. Razendsnel gaat hij op zoek, want hij kan niet met lege poten aankomen.

De illustraties zijn warm. Prater geeft, door het gebruik van details in de tekeningen, de gevoelens van de beren goed weer. De verschillende beren zijn op elke bladzijde herkenbaar; natuurlijk heeft mama beer lange wimpers en oma beer een klein rond brilletje. Prater gebruikt makkelijke zinnen in een groot lettertype, waardoor het boek ook geschikt is voor kinderen die net kunnen lezen. Om nadruk te leggen op wat kleine beer allemaal meemaakt, buigen de zinnen soms met de tekeningen mee: een geslaagde manier om tekst en illustratie tot een geheel te maken.

‘Allemaal lichtjes’, van Vivian den Hollander, is een heel ander voorleesboek. Bij het boek krijg je het losse bundeltje ‘Kleuren en zingen met kerst’ cadeau, met de mooiste kerstliedjes van vroeger en nu. Je kunt zelf de tekeningen bij de liedjes inkleuren. In ‘Allemaal lichtjes’ zien we Bo zich voorbereiden op de kerstdagen. Wat moet er veel gebeuren! Ze begint met de kerstboom. Zou die hele grote wel in de huiskamer passen? De tekeningen in het boekje zijn simpel, maar met oog voor detail gemaakt. De rode neuzen die Bo en haar vader hebben, wanneer zij door de kou buiten lopen, ontgaan je niet en zorgen voor een compleet winterplaatje. Het verhaal is herkenbaar voor alle kinderen en hun ouders. Want op ieder kind komt veel af in de decembermaanden. Bo maakt het allemaal mee en Den Hollander is erin geslaagd een boeiend kerstverhaal te schrijven, dat voor iedereen leuk is om te lezen en te bekijken.

Liselotte.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.