Alleen op de wereldHector-Henri Malot

Terug naar lijst
 

Alleen op de wereld

Titel: Alleen op de wereld
Auteur: Hector-Henri Malot
Uitgeverij: Gottmer, 2016
ISBN: 978 90 257 6184 4
Illustraties: Charlotte Dematons

Terug naar lijst

‘Alleen op de wereld’ in een nieuw jasje

Een sterk, goed verteld avonturenverhaal tot leven gekust met gloedvolle illustraties.

Rémi zit net zijn vingers af te likken bij de gedachte aan de pannenkoeken die zijn stiefmoeder voor hem gaat bakken, als zijn stiefvader besluit hem te verkopen aan een straatmuzikant. En dat terwijl zijn echte ouders hem ook al te vondeling hebben gelegd toen hij nog een baby was…

De titel verraadt het eigenlijk al: het boek ‘Alleen op de wereld’ vertelt een verdrietig verhaal. Maar het is wel een van de mooiste droevige verhalen die er bestaan! Hector Malot schreef het in 1878 en het is een echte klassieker geworden. Grote kans dat je opa en oma en je ouders het ook gelezen hebben.

Schrijfster Tiny Fisscher las ‘Alleen op de wereld’ ontelbare keren: het is haar lievelingsboek. Omdat ze wilde dat ook kinderen van nu van dit boek kunnen genieten, is ze het boek gaan herschrijven. De ouderwetse taal van Hector Malot las namelijk niet meer zo lekker. Ze heeft het verhaal zo bewerkt dat het verhaal weer van de bladzijden sprankelt.

Haar hertaling grijpt je en voert je mee met Rémi’s belevenissen. En dat zijn er nogal wat! Hij leert lezen en muziek maken met Vitalis en zijn honden en aapje. Hij reist heel Frankrijk door, werkt op een bloemenkwekerij en verliest bijna zijn leven in een mijn. Hij maakt vrienden en zijn leed lijkt geleden. Maar keer op keer treft het noodlot hem weer en is hij opnieuw alleen. Gelukkig duurt dat nooit lang en volgt snel een nieuw avontuur.

Ook de illustraties van Charlotte Dematons dompelen je onder in Rémi’s levensverhaal. Speciaal voor dit boek maakte ze de reis van Rémi door Frankrijk om de landschappen zo echt en weids te maken als ze zijn. Soms lopen die tekeningen van landschappen over de hele breedte van het boek. Als je dan je ogen dichtdoet, loop je in het bos en voel en ruik je de bomen om je heen. Haar illustraties van de dieren in het boek zijn zacht en knuffelbaar, maar ook eigenwijs en grappig. Ook tekende ze landkaarten aan het begin en einde van het boek, waarop je de reis van Rémi precies kunt volgen.

‘Alleen op de wereld’ heeft in deze versie de mooiste nieuwe jas gekregen die deze klassieker zich wensen kon. Dus waar wacht je nog op: hoogste tijd om je ouders te vragen hun mooiste leesherinneringen nog een keer te beleven, terwijl ze jou voorlezen!

Carlijn.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook het boek 'Avonturen van Odysseusvan o.a. Daan Remmerts de Vries.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.