Alle dieren levend en vrijMariken Jongman

Terug naar lijst
 

Alle dieren levend en vrij

Titel: Alle dieren levend en vrij
Auteur: Mariken Jongman
Uitgeverij: Lemniscaat, 2014
ISBN: 978 90 477 0623 6
Illustraties:

Terug naar lijst

Actie!

Gijs draaide zijn hoofd een stukje en keek vanuit zijn ooghoek schuin achter zich. Daar zat Dietie Romein met een pen in haar mond heel rustig naar het bord te kijken.
Heel gewoon. Niks aan de hand.
Niks aan de hand? Alles aan de hand!

In de klas belandt er een briefje van Dietie op de tafel van de elfjarige Gijs. Gek, want sinds Dietie bij hem in de klas zat, heeft ze nog nooit aandacht aan hem geschonken. Zó weinig aandacht zelfs dat hij zich een vlek voelt in haar buurt. En nu stuurt ze hem ineens een briefje? ‘Vragenlijst’ staat erop. Hoewel Gijs er niets van begrijpt, beantwoordt hij ijverig de vragen. Hij doet zijn best om antwoorden te geven waardoor ze hem interessant en dapper zal vinden, en dat is nog niet makkelijk! Een vraag als ‘Wat eet je het liefst?’ is bést lastig te beantwoorden als je slim over wilt komen met je reactie.

Gijs is ‘de normaalste jongen van Veenholten, Drenthe’, terwijl Dietie een stoere meid is die vooral doet wat ze zelf wil. Ze blijkt Gijs te testen of hij welkom is in haar geheime club. De titel van het boek verraadt al wat het doel is van de club: ‘Alle dieren levend en vrij’. Hiermee verwerkt Mariken Jongman een onderwerp in haar boek dat tegenwoordig erg belangrijk is. Er wordt vaak gepraat over het lot van dieren in de vee-industrie: varkens die veel te weinig ruimte hebben, kippen die met duizenden in een kleine schuur gepropt zitten… Dietie komt hiertegen in actie! Alle dieren moeten vrij zijn, volgens haar. Geen konijnen in een hok, geen varkens in kleine stallen, en geen vlees op je bord.

Gijs laat zich gewillig meeslepen in Dieties avontuur, al is hij niet van plan geen vlees meer te eten. Naast de dierenkwestie gaat het verhaal over vriendschap en volwassen worden. Gijs doet voor het eerst stiekeme dingen die zijn ouders zouden afkeuren. Dietie dwingt hem een eigen mening te vormen over de manier waarop mensen met dieren omgaan. Gijs heeft een hoop om over na te denken!

‘Alle dieren levend en vrij’ is origineel en levendig genoeg om je 236 pagina’s geboeid te laten lezen. Het boek is verdeeld in 56 hoofdstukken van ongeveer vier pagina’s. Precies een mooi stukje om te lezen voor het slapengaan! Alle hoofdstukken hebben een titel met een dier erin. ‘Kont van een kakkerlak’ bijvoorbeeld, of ‘Plofkip in plastic’.

Mariken Jongman gebruikt grappige woorden, zoals ‘verdorremestinkzooi’, ‘zindoordrijverigheid’ en ‘repusgoeiegaafheid’.  Ook van sommige zinnen maakt ze een heus kunstwerkje: ‘Annechiens glimlach leek van gebakken klei.’ Het lijkt wel of ze kan goochelen met woorden! Dat maakt het een waar feestje om dit boek te lezen, zowel qua taal als qua inhoud.

Karine.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.