Alle dieren drijvenGideon Samson

Terug naar lijst
 

Alle dieren drijven

Titel: Alle dieren drijven
Auteur: Gideon Samson
Uitgeverij: Leopold, 2017
ISBN: 978 90 258 7217 5
Illustraties: Annemarie van Haeringen

Terug naar lijst

De hele wereld ging kopje-onder

Ken jij het Bijbelverhaal over de ark van Noach al? Het is een bijzonder maar ook best naar verhaal. Op aarde geloven de meeste mensen niet in God, maar Noach wel. Daarom besluit God dat Noach samen met zijn familie een zondvloed mag overleven. Daarvoor moet Noach een ark bouwen. Ook dieren mogen mee, van iedere soort een mannetje en een vrouwtje. Wanneer de zondvloed komt, sterven heel veel mensen en dieren.

‘Alle dieren drijven’ is gebaseerd op het verhaal van Noach en de ark, maar ‘akelig’ of ‘naar’ zijn gelukkig wel de laatste woorden om dit boek mee te typeren. Er is voor een speciaal vertelpunt gekozen om de gebeurtenissen van Noach en de ark te beschrijven: vanuit God zelf, hoewel Zijn naam niet wordt genoemd. Dat is een heel goede zet geweest van schrijver Gideon Samson, want dat maakt het verhaal anders dan het klassieke Bijbelverhaal. Samson tovert met woorden en zinnen, hij speelt met rijm en met taal, bijvoorbeeld wanneer de ark wordt beschreven als ‘een waterdicht plan’. Samson maakt van Noach een dappere en eigenwijze vriend van God, die ook tegen Hem in durft te gaan. Wanneer Noach een duif uitzet om te kijken of de ark weer aan land kan gaan, vraagt God het volgende:

Waarom die duif? vroeg ik. Heb je mij soms niet meer nodig?
De man knikte.
En hij schudde zijn hoofd.
‘Soms niet nee,’ zei hij. ‘
Soms kunnen we ook zonder elkaar.’

De tekst zet je aan het denken: heeft God juist de mensen ook niet heel erg nodig? Het verhaal nodigt uit om samen met elkaar hierover te filosoferen.

De tekeningen zijn gemaakt door Annemarie van Haeringen, die in haar zo herkenbare eigen stijl speelt met perspectief, bijvoorbeeld op de plaat waar de ‘kleine’ Noach de enorme ark aan het schilderen is. Het lijkt alsof je meekijkt met God in de hemel, die van bovenaf alle gebeurtenissen aanschouwt. De vlakken zijn groot en kleurrijk en de dieren zijn ontroerend en aansprekend. Van Haeringen schuwt geen moeilijke onderwerpen: ze tekent ook een reus die een rotsblok op een groep mensen wil laten storten, en dieren die gestorven zijn. De zeemeerminnen die zwemmen onder de ark zijn sprookjesachtig en dromerig. Over zeemeerminnen lees je niet in de Bijbel, dus dat is een heerlijke toevoeging. Kortom: naar Van Haeringens illustraties kun je blijven kijken.

‘Alle dieren drijven’ is een schitterend prentenboek dat je misschien niet in een keer begrijpt, maar daardoor wel heel geschikt is om te herlezen. Het is een bijzondere bewerking van een bijzonder verhaal. Hopelijk gaan Gideon Samson en Annemarie van Haeringen nog een keer zo’n mooi boek maken samen!

Lizan.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.