Ali's oorlogLydia Rood

Terug naar lijst
 

Ali's oorlog

Titel: Ali's oorlog
Auteur: Lydia Rood
Uitgeverij: Leopold, 2014
ISBN: 9789025866747
Illustraties:

Terug naar lijst

Oorlog in je hoofd

In de klas van Yessin is er oorlog, maar die oorlog gaat verder in zijn hoofd. Is er dan niemand die hem begrijpt?

Yessin, het hoofdpersonage uit ‘Ali’s oorlog’, zit in groep 8 in een klas waar veel wordt gepest. Hoewel hij het niet wil, is hij een van de ergste pesters. Terwijl hij eigenlijk wil focussen op de Cito-toets, waarop hij zich maar niet kan concentreren. De hele situatie lijkt uit zijn handen te glippen.

Niemand lijkt Yessin te begrijpen. Zijn ouders niet. Zijn leraren niet. De directeur niet. Alle volwassenen om hem heen proberen te begrijpen en te doorgronden wat hij doet, maar niemand begrijpt waarom Yessin doet wat hij doet.

‘Maar dan verlegt meester Hans zijn blik. Hij zit nu Yessin aan te staren. En daar kan hij echt niet tegen! Hij weet niet waar hij kijken moet. Dat staren van meester Hans lijkt wel een martelmethode – net zoiets als de vallende waterdruppel. Misschien is het wel tegen de mensenrechten. Kunnen ze Hans Ganzevogel aanklagen. Hij kan die strakke blik niet meer uithouden en slaat zijn ogen leeg. Maar even later wil hij toch weten of de directeur nog naar hem kijkt, dus loert hij vanonder zijn oogleden.’

Het liefst zou Yessin alles vertellen op school. Hoe het verhaal van groep 8 écht in elkaar steekt, maar hij weet de verleiding te weerstaan. Want als hij alles zou vertellen, zouden de problemen alleen maar erger worden.

Gelukkig bestaan er ook volwassenen die kinderen wel begrijpen. Lydia Rood is daar een voorbeeld van. Zij schrijft prachtig op hoe complex de situatie in groep 8 in elkaar zit, zonder daar een oordeel over te geven. Ze laat zien dat de wereld niet bestaat uit goede of uit slechte mensen, maar dat mensen elkaar op allerlei manieren beïnvloeden.

Lydia Rood laat zien hoe complex de situatie in elkaar zit, en dat iedereen daar een eigen bijdrage aan levert. Niet alleen Yessin, maar ook alle andere kinderen uit de klas doen dingen omdat ze denken dat ze die moeten doen. En de leraren, die kunnen niets oplossen als kinderen er niet eerlijk over praten.

Het is een prachtig boek, waarin problemen genuanceerd worden en waar veel kinderen zich in kunnen herkennen. Als je het boek leest, lijkt het net alsof die groep 8 bij jou op school zit, zo écht heeft Lydia Rood de personages neergezet. Daarnaast is het boek ook nog spannend geschreven, waardoor je het tot het eind wil uitlezen.

Julie.

Houd je van boeken over school? Lees dan ook eens een boek van Jacques Vriens, bijvoorbeeld ‘Meester Jaap houdt van iedereen! (meestal...)

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.